Deel dit artikel
-

Schrappen verzendkosten loont voor Amazon

De strategie van Amazon om geen verzendkosten te vragen voor bestellingen boven de 25 dollar, lijkt vruchten af te werpen. De online retailer boekte voor de tweede keer in zijn bestaan een kwartaalwinst en zag zijn omzet met 28 procent stijgen.

Amazon besloot in augustus voor bestellingen binnen de VS (en sinds kort binnen het Verenigd Koninkrijk) die hoger zijn dan 25 dollar geen verzendkosten in rekening te brengen. Daardoor moest de retailer 30 miljoen dollar meer aan vervoerbedrijven betalen dan het aan verzendkosten ontving van klanten die wél moeten betalen. Dat bedrag zou dit jaar volgens Amazon kunnen oplopen naar meer dan 100 miljoen dollar.

Toch beweert Amazon dat de strategie loont. Tegelijk met de verzendkosten-maatregel, voerde het bedrijf kostenbesparende logistieke veranderingen door. Daarnaast werden de extra kosten goedgemaakt door veel hogere bestelvolumes, zo bevestigt Amazon. Door dit alles heeft bedrijf besloten het 'free shipping'-aanbod permanent te maken. "We verwachten een grote ROI hierop", zei CFO Tom Szkutak.

De retailgigant wist voor de tweede keer in zijn bestaan een nettowinst te boeken. Die was in het vierde kwartaal van 2002 2,7 miljoen dollar, wel 48 procent minder dan zijn eerste kwartaalwinst een jaar daarvoor. Dat kwam voornamelijk door voorzieningen die het moest nemen, onder meer voor het uitoefenen van opties door werknemers, zo meldt The New York Times.

Niettemin waren analisten te spreken over de resultaten. De kwartaalomzet steeg van 1,12 miljard naar 1,43 miljard dollar, iets hoger dan verwacht. De omzet in de categorie 'boeken, muziek en video' steeg 13 procent naar ruim 606 miljoen dollar. De verkoop aan het buitenland groeide maar liefst 76 procent naar 461,4 miljoen dollar.

Amazon verwacht dat de omzet dit jaar met 15 procent stijgt naar 4,52 miljard dollar. Voorheen was er nog sprake van een verwachte omzetstijging van 10 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond