Deel dit artikel
-

Schuitema, KPN en Cap Gemini in rfid-gelegenheidspact

Supermarktbedrijf Schuitema (C1000), het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL), KPN, groentehandelaar Heemskerk, de Universiteit van Wageningen en Cap Gemini gaan deze zomer rfid inzetten bij de logistiek van vers gesneden groenten. De proef draagt de naam ´Vers Schakel´ en gaat twee maanden duren.

René Bakker, directeur logistiek en it van Schuitema en bestuurslid van RFID Nederland, is initiator van het project. “We verwachten onze voorsprong in de logistiek verder uit te kunnen bouwen. Met name bij verse groenten kan dit een merkbare kwaliteitsverbetering op gaan leveren voor de klanten van C1000 supermarkten,” aldus Bakker.

Tijdens ‘Vers Schakel’ worden rfid-chips aangebracht op enkele duizenden CBL-kratten, waarin pakjes vers gesneden groenten van Heemskerk worden vervoerd. Deze kratten worden met behulp van rfid door de hele logistieke keten gevolgd.

Op een aantal locaties binnen het productiebedrijf en de vrachtwagens van Heemskerk, het distributiecentrum van Schuitema en enkele C1000 supermarkten wordt rfid-leesapparatuur geplaatst. De leesgegevens worden vervolgens via de vaste en mobiele netwerken van KPN verstuurd naar een centrale database in een cybercenter van KPN. Alle partijen in de keten kunnen deze gegevens raadplegen.

Op deze manier kan de bij Heemskerk gewassen en gesneden groente gevolgd worden tot in het schap van een C1000 winkel. “Zo kan bijvoorbeeld direct draadloos worden gecontroleerd of een bepaalde lading groente precies overeenkomt met de geplaatste bestelling, zelfs voordat deze in de vrachtwagen geladen wordt.

Het onderzoeksintituut van de Wageningse Universiteit kan aan de hand van de verkregen temperatuurinformatie uit de gehele keten de houdbaarheid van het product voorspellen om zo de kwaliteit van het product te kunnen verbeteren. De verwachting is dat door goede samenwerking in de keten en de toepassing van rfid, de groenten sneller en dus verser in de winkel kunnen liggen.

Het is volgens het bedrijf de eerste rfid-toepassing in Europa waar meerdere schakels in een keten samenwerken. Inbreng van rfid-technologie en –kennis wordt  verder verzekerd door deelname van Capgemini, dat in de pilot EPC global concepten in de praktijk zal toepassen. De praktijkfase van ‘Vers Schakel’ gaat later deze zomer van start en zal twee maanden duren.

In Emerce nummer 49 staat een uitgebreid verhaal over wat Schuitema/C1000 precies met rfid wil gaan doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond