Deel dit artikel
-

Sms-ers aller landen, verenigt u!

Iedereen kan nu verslaggever worden, wat volstaat is een sms-toestel en internettoegang

PlanetQuios (spreek uit: Ki-ahs) is een 'community' van vrijwilligers die de sms-functie van mobiele telefoons gebruiken om elkaar op de hoogte te houden van nieuws in diverse categorieën. Iedereen kan zich op de bijbehorende website gratis inschrijven als verslaggever of als abonnee. Nieuwsberichten worden via de site of rechtstreeks via de mobiele telefoon doorgestuurd naar de abonnees op een bepaalde categorie, waarbij de aangeslotenen elkaar kunnen beoordelen op de kwaliteit van de verslaggeving. Zo kan bijvoorbeeld iemand die in Tokio aanwezig is bij een voetbalwedstrijd desgewenst elk kwartier de stand doorgeven aan liefhebbers elders op de wereld. Het netwerk van verslaggevers kost het bedrijf bovendien niets, omdat het louter om vrijwilligers gaat.

Het is een systeem waar de investeerders achter PlanetQuios zeer veel van verwachten, blijkens de grote namen die erachter zitten. Investeerders zijn venture capital verschaffer Draper Fisher Jurvetson (managen in totaal 1 miljard dollar aan investeringskapitaal en hebben onder meer goto.com in de portfolio), Europ@web (onder meer aandeelhouder van Libertysurf), Integral Capital Partners (waarin de beroemde investeerders Kleiner Perkins Caufield & Byers zitting hebben) en FLV-Fund (dat uitsluitend investeert in wereldwijde projecten met een hoog groeipotentieel, zoals spraaktechnologie en Artificial Intelligence).

Tot nu toe is er 17,3 miljoen dollar geïnvesteerd in het systeem, waarvan 1,3 miljoen om het project te starten en 16 miljoen bij 'de tweede ronde'.

Dat het lonend kan zijn om bovenstaand soort sms-diensten te ontwikkelen blijkt wel uit de groeicijfers; in maart 2000 werden er wereldwijd in totaal reeds 5 miljard sms-berichten per maand verstuurd, en de prognose is dat dit tegen het einde van 2002 zal zijn opgelopen tot 100 miljard sms-berichten per maand.

PlanetQuios heeft op het ogenblik naar eigen zeggen 1 miljoen geregistreerde gebruikers en toegang tot 225 draadloze netwerken. Volgens het bedrijf komen er dagelijks 5000 nieuwe abonnees bij, waarvan de helft tussen de 17 en 24 jaar oud is. Een kleine 400 vrijwilligers brengen inmiddels regelmatig nieuws op het gebied van sport, entertainment, het studentenleven en 'bizarre gebeurtenissen'. (Leden kunnen zelf voorstellen doen voor nieuwe categorieën.)

PlanetQuios heeft ook van gevestigde media de aandacht. Die kunnen met behulp van het sms-vrijwilligerswerk hun eigen correspondenten-netwerk op goedkope wijze aanzienlijk uitbreiden. Dat moet er de verklaring voor zijn dat onder meer Reuters, Excite en Sportsticker (onderdeel van het ESPN sportnetwerk) partners zijn van PlanetQuios. (BdD) www.quios.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond