Deel dit artikel
-

Software steeds crucialer voor rfid

Naar mate steeds meer rfid-toepassingen in zwang raken zal de daaraan gekoppelde software steeds belangrijker worden. Met name voor 'real time data caching' en voor 'complex event processing' zal een steeds grotere rol zijn weggelegd. Dat zegt 'rfid-evangelist' Mark Palmer van Progress Software-dochter ObjectStore tegen Emerce. Volgens hem zal het bijhouden van datastromen die aan rfid-objecten worden gekoppeld steeds belangrijker maar ook steeds ingewikkelder worden.

Rfid is vanwege de tags en de rfid-lezers nu nog vooral een hardware-issue, maar naarmate rfid steeds gewoner wordt, zal het toekennen van unieke kenmerken aan rfid-tags steeds belangrijker worden en daarvoor heb je intelliegente software nodig, doceert Palmer. “Je gaat naar een situatie toe dat je niet alleen meer wil weten dat je iets aan het vervoeren bent in je logistieke keten, maar dat je dus ook wil weten wat je aan het vervoeren bent en wat voor specifieke kenmerken het bewuste object heeft,” zegt Palmer die even in Nederland is. Bij een eerdere gelegenheid dit jaar zei Palmer al tegen Emerce dat rfid nog verre van perfect is.

“Met behulp van complex event processing en real time data caching kun je complexe informatiestromen op de juiste manier ordenen en organiseren en zorgen dat de juiste informatie op de juiste plaats terecht komt binnen rfid,” vervolgt Palmer, wiens bedrijf op het gebied van rfid-oplossingen ook samenwerkt met het prestigieuze Massachussets Institute of Technology (MIT) in Boston.

Volgens Palmer kun je door software te gebruiken ervoor zorgen dat vragen die van cruciaal belang zijn voor je zakelijke proces in real time beantwoord worden. Zo kunnen met de software zo'n 50.000 bewegingen in real time worden gevolgd.

Palmer meent dat rfid business-modellen uiteindelijk zal doen kantelen. “Diegenen die rfid implementeren zullen qua kosten en qua efficiency uiteindelijk een grote voorsprong hebben ten opzichte van de concurrentie. Wie in de luchtvaart of in de de retail op het gebied van rfid niet meedoet, kan het straks wel eens heel moeilijk krijgen. Een bedrijf zoals Wal Mart heeft een trein in gang gezet die niet meer is te stoppen.”

Objectstore heeft zelf een rfid-accelerator gemaakt die er met behulp van real time chaching en complex event processing voor zorgt dat de informatie die wordt gegeven aan een rfid-tag uiteindelijk ook op de juiste plek terecht komt. Zo wordt in Duitsland met behulp van de rfid-accelerator in real time bijgehouden hoe gezond bomen in een bepaald gebied zijn en of ze extra verzorging nodig hebben.

Verder heeft Objectstore, dat concurreert met een grootmacht als Tibco, laatst door Persistance over te nemen een belangrijke overname in Californie gedaan. Dat is een bedrijf met 40 werknemers en is juist gespecialiseerd in real time data-caching. Voor de overname van Persistance (met klanten als Fedex en Amazon) werd een bedrag van maar liefst 16 miljoen dollar neergelegd. Real time data-caching wordt onder meer door financiele instellingen zoals het Amerikaanse Citigroup gebruikt om koersinformatie in een ordersysteem te rangschikken.

Palmer voorspelt dat binnen afzienbare tijd 25 tot 50 procent van de wereldhandel zich via schermenhandel zal afspelen. Nu is dat nog maar 25 procent. “Instellingen als ABN Amro gebruiken Objectstore bijvoorbeeld voor real time datacaching. Probleem is alleen dat ze dat niet weten. Het is ons streven om ook bij dat soort partijen zichtbaarder te worden,” aldus Palmer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond