Deel dit artikel
-

Software voor bescherming privacy

privacy
5 oktober 1999 – Twijfel over de verwerking van persoonlijke data weerhoudt veel consumenten van kopen via Internet. Het Amerikaanse bedrijf Enonymous levert een gratis programma waarmee hun privacy wordt beschermd.

Voor zowel consument als overheid en industrie blijft privacy een heet hangijzer. Iedereen is het erover eens dat privacy voor de ontwikkeling van e-commerce essentieel is, maar niemand die waarborgen kan geven. De Amerikaanse en Europese overheid staan inzake bescherming van persoonlijke gegevens diametraal tegenover elkaar. Wil laatstgenoemde wettelijke regelingen, Amerika laat het onderwerp liever over aan de industrie, die daartoe verschillende initiatieven heeft genomen zonder evenwel tot uniforme richtlijnen te zijn gekomen. Intussen moet de consument maar zien.

Enonymous heeft van de vraag om privacy een handel gemaakt – een gat in de markt, zo lijkt het. Het bedrijf biedt consumenten de mogelijkheid hun persoonlijke gegevens te beschermen via een gratis te downloaden softwareprogramma. Door het te installeren worden voor het doen van aankopen noodzakelijke gegevens als naam, adres en creditcardnummer gescheiden van andere informatie als leeftijd, persoonlijke voorkeuren, koopgedrag. Op die manier denkt Enonymous privacy te kunnen garanderen.

Consumenten krijgen verder informatie over het privacybeleid van de betreffende site waarbij ze een transactie willen sluiten.

Enonymous is echter ook in de markt voor bedrijven die hun klanten privacy willen bieden. Naast de daarvoor benodigde software levert Enonymous een keurmerksysteem. Verschillende sterren geven de mate aan waarin de een site de gegevens van zijn bezoekers beschermt.

Deel dit bericht

1 Reacties

RH

Het initiatief van Enonymous was een kort leven beschoren. Op 5 oktober 2000 is het project 'voor onbepaalde tijd' opgeschort.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond