Deel dit artikel
-

SP wil vergunningstelsel voor maaltijdbezorgers in Groningen

De SP in de gemeente Groningen wil een vergunningstelsel voor maaltijdbezorgers om te voorkomen dat zij het wettelijk minimumloon omzeilen. De partij noemt expliciet Uber Eats, dat zich niet aan de arbeidsvoorwaarden zou houden en gebruik zou maken van schijnconstructies.

‘De huidige situatie creëert onzekerheid voor werkende, arme mensen. De gemeente mag niet wegkijken. We moeten in een stad waar veel armoede heerst heldere regels opstellen die werknemers beschermen’, aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. Hij heeft hierover ook vragen gesteld aan burgemeester en wethouders, meldt RTV Noord.

Op 15 januari oordeelde de kantonrechter van Amsterdam dat het maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo de werkende bezorgers in dienst moet nemen, de collectieve arbeidsovereenkomst moet naleven en niet mag werken met ZZP-schijnconstructies.

De SP stelt: ‘De maaltijdbezorging zorgt voor veel werkgelegenheid. Dat is goed. De keerzijde is dat er bedrijven actief zijn die stukloon betalen en ZZP-schijnconstructies toepassen om zo het wettelijke minimumloon te ontduiken. Dit creëert onzekerheid en werkende armen. Wij willen dat mensen een loon krijgen om van te leven.’

De SP-fractie wil dat mensen die werken voor een bedrijf zoveel mogelijk zekerheid krijgen en dat de arbeidsvoorwaarden goed georganiseerd en nageleefd worden.

Foto: Franklin Heijnen (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond