Deel dit artikel
-

Spamboete OPTA definitief vernietigd

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een OPTA-boete van 240.000 euro wegens overtreding van het spamverbod definitief vernietigd. OPTA heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de betrokken partijen als overtreders van het spamverbod kunnen worden aangemerkt.

De toezichthouder heeft in 2008 in totaal 510.000 euro aan boetes opgelegd aan een drietal bedrijven en twee natuurlijke personen, die onder de naam Thuiswerkcentrale ongevraagde e-mailberichten hadden verstuurd. Hierin maakten zij reclame voor thuiswerk. De ontvangers moesten bellen naar een betaald 0900-informatienummer, stonden vervolgens heel lang in de wacht of werden lang aan de lijn gehouden. Een serieus aanbod voor thuiswerk kregen de bellers niet.

Eén van de twee natuurlijke personen is in beroep bij de rechtbank Rotterdam. Op 15 januari 2010 heeft de Rechtbank van Rotterdam de aan hen opgelegde boete van 240.000 euro vernietigd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het oordeel van de rechtbank nu overgenomen. De conclusie: ‘Uit het feit dat deze partijen betrokken waren bij de Thuiswerkcentrale en voordelen hebben genoten van de verzending van spam, kan niet de conclusie worden getrokken dat zij ook als verzender zijn aan te merken.’

Overigens komt het besluit voor de Thuiswerkcentrale als mosterd na de maaltijd, want uit het vonnis blijkt dat de betrokken bedrijven Abodata en H.P.T. Development inmiddels failliet zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

Don van Riet

Hopelijk geeft OPTA de strijd tegen spam niet op, want geldstraffen is het enige dat werkt, dat weten we al uit de USA. Of het nu spammers of botnet exploitanten betreft, het gaat altijd om geldelijk gewin en dat kan alleen met geldverlies worden bestreden. Achter de tralies krijg je ze zelden…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond