Deel dit artikel
-

Startpagina verliest woordmerkgeschil

Startpagina heeft eerder dit jaar in hoger beroep een rechtszaak verloren tegen de videoverwijs-site Startpagina.tv. Volgens het hof in Den Bosch is woordmerk Startpagina.nl niet identiek aan de domeinnaam Startpagina.tv.

Dat blijkt uit het vorige week gepubliceerde vonnis, dat overigens al in maart van dit jaar werd uitgesproken.

Startpagina BV heeft op 24 januari 2003 bij het Benelux Merkenbureau het woordmerk Startpagina.nl gedeponeerd. In 2007 werd ook het beeldmerk ingeschreven. In februari 2002 is door een uitbater van een videotheek de domeinnaam Startpagina.tv vastgelegd. Pas in 2007 werd de domeinnaam gebruikt voor een videoverwijspagina.

Startpagina BV meende dat Startpagina.tv inbreuk maakte op de merkrechten en vorderde een verbod. De voorzieningenrechter van Breda zag daar geen noodzaak toe en het hof evenmin.

Het woordmerk Startpagina.nl is volgens het hof allereerst niet identiek aan de domeinnaam startpagina.tv. En ook al is Startpagina BV erin geslaagd de term Startpagina een nieuwe inhoud te geven, het is nog steeds (ook) een algemeen gebruikelijke term in het internetverkeer, dat wil zeggen een term die duidt op een openingspagina of openingsscherm. "In dit geval moet Startpagina BV het voor haar woordmerk hebben van de combinatie van het woorddeel Startpagina en de toevoeging .NL".

Maar dat is niet het enige. Het enkele gebruik van een domeinnaam levert op zich nog geen gebruik als handelsnaam op, stelt het hof.

De toevoeging .tv maakt in dit geval dus wel uit, omdat het een toevoeging is die duidelijk verschilt van de door Startpagina BV in haar woordmerk gebruikte toevoeging. Daardoor ontbreekt volgens het hof in dit geval een  voldoende auditieve, visuele of begripsmatige gelijkenis  tussen het woordmerk en de gewraakte tekens.

Startpagina is veroordeeld in de kosten van het hoger beroep, ruim 10.000 euro.   

 

Deel dit bericht

1 Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond