Deel dit artikel
-

Streamingpionier Rhapsody zet personeel op straat

De hevige concurrentie onder online muziekdiensten begint zijn tol te eisen. Pionier Rhapsody ontslaat 30 personeelsleden, maar heeft een nieuwe investeerder binnengehaald. Ook Pandora had geen goed nieuws.

Rhapsody, de eerste muziekdienst met een abonnementsmodel, heeft marktaandeel verloren aan Spotify en Pandora. Over het eerste half jaar weed 9,2 miljoen dollar verlies geleden op een omzet van 68,6 miljoen. Dergelijke verliezen zijn niet uitzonderlijk: Spotify maakte vorig jaar 88 miljoen dollar verlies.

Volgens Rhapsody, gedeeltelijk eigendom van RealNetworks, zijn de veranderingen doorgevoerd vanwege voorgenomen uitbreidingen in Europa en opkomende markten. Daar werd ook al de Napster muziekdienst gelanceerd, onder meer via een deal met de Duitse aanbieder E-Plus.

Investeerder Columbus Nova Technology Partners heeft intussen een onbekend belang in de onderneming genomen. Als gevolg daarvan vertrek topman Jon Irwin, die wel blijft adviseren. Ook de CFO is vertrokken.

Radiodienst Pandora intussen houdt rekening met verminderde groei. Het bedrijf krijgt deze week concurrentie van Apples iTunes Radio, dat vooralsnog alleen in de VS beschikbaar is. Pandora richt zich hoofdzakelijk op de Amerikaanse markt (naast Australië en Nieuw-Zeeland), waar het een klein zeventig miljoen abonnees heeft. Het marktaandeel is vergeleken met dat van klassieke radiostations nog altijd zeer bescheiden: zeven procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond