Deel dit artikel
-

Strijd rond auteursrechten e-books zet zich voort

Uitgever Random House gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechter waarin bepaald werd dat auteursrechten voor boeken niet automatisch gelden voor e-books. De uitgever had de zaak begin mei aangespannen toen een uitgever van e-books aankondigde digitale versies te gaan verspreiden van werken van auteurs uit het fonds van Random House.

De meeste boeken ouder dan honderd jaar zijn in de Verenigde Staten 'publiek domein', maar die grens kan blijkens een uitspraak van de rechter eind vorige week opgerekt worden zodra de boeken digitaal worden gereproduceerd. Pas sinds een jaar of tien zijn uitgeverijen begonnen met het vastleggen van de rechten op verspreiding langs electronische weg. Die onvolkomenheid in de contracten grijpen uitgeverijen van e-books aan om afzonderlijk contracten te sluiten met auteurs voor verspreiding van hun boeken in e-book formaat.

Uitgeverij RosettaBooks had met enkele auteurs uit het fonds van Random House overeenstemming bereikt over het verspreiden van hun boeken in e-book formaat. Random House, dat onderdeel is van Bertelsmann, betwistte dat dit mocht, maar eind vorige week verklaarde rechter Sidney H. Stein van de United States District Court in New York dat RosettaBooks hiertoe wel het recht heeft.

In een persverklaring zegt Harriette K. Dorsen, senior vice president van Random House: "De beslissing van vorige week, waar we het niet mee eens zijn, is slechts de eerste uitspraak in dit juridische proces." Volgens Dorsen heeft the District Court te sterk gekeken naar de manier van distributie in plaats van de content, en de rechten daaromheen. "Een e-book bevat exact dezelfde tekst als een gedrukt boek", benadrukt Dorsen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jonathan Marks

At the moment, the danger that the market will be flooded by e-books is rather small. Nuvomedia made a step in the right direction with the Rocketbook, but the buy-out by Gemstar killed this one. I'm happy to lend out a real book to a friend. Who's going to lend a US300 player to a friend so they can read an encyrpted book? Have you tried reading a novel on a monitor? Not quite ready for prime-time!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond