Deel dit artikel
-

Surf engine Yep zoekt naar kwaliteit

Met de nieuwe zoekmachine Yep.com kan zowel worden gezocht op populariteit als op kwaliteit van websites. Deze extra capaciteit is mogelijk door een slimme analyse van bezoekersgegevens.

Het internetbedrijf WebSideStory uit San Diego is gespecialiseerd in het analyseren van surfgedrag en aantallen bezoekers. Drie jaar geleden introduceerden zij de ' HitBOX traffic analyzing technology ', waarmee eigenaren van websites het gedrag van hun bezoekers kunnen doorlichten. Er zijn inmiddels zo'n 300.000 sites die gebruikmaken van een HitBOX Tracker. Zo heeft WebSideStory een enorme database met informatie over sitebezoek opgebouwd, die is verwerkt in de zoekmachine Yep.com.

Deze zoekmachine is 15 juni gelanceerd en is volgens eigen zeggen de eerste 'surf engine' die kan zoeken op basis van populariteit èn kwaliteit. Terwijl de meeste zoekmachines domweg links verzamelen door Internet af te speuren naar nieuwe websites, houdt Yep.com rekening met het surfgedrag van bezoekers. De populariteitswaardering wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde aantal dagelijkse unieke bezoekers.

Ook de kwaliteit van gevonden websites wordt beoordeeld door te kijken naar het surfgedrag. De tien criteria daarvoor zijn stemmen van surfers, het aantal personen dat van de site een bookmark maakt, de snelheid, de tijd die een bezoeker spendeert, de update frequentie, het aantal bezoekers tijdens 'prime time', de innovatieve en grafisch geavanceerde inhoud, de verversing van de inhoud, het aantal bezoekers dat via zoekmachines komt en gegevens over terugkerend bezoek.

Bij het zoeken kan er gekozen worden of de resultaten veelbezocht moeten zijn of van een goede kwaliteit. Sites die geen HitBOX Tracker hebben kunnen zich wel aanmelden bij de zoekmachine, maar daarbij worden geen kwaliteits- of populariteitsgegevens aangegeven.

Een andere relatief 'slimme' zoekmachine is Google.com , die niet alleen naar trefwoorden kijkt maar ook naar links vanuit andere websites, zodat veelbezochte, belangrijke pagina's kunnen worden geselecteerd. Google bestrijkt ongeveer 7,8 procent van het Web. Een site als EC Rider geeft handmatig een uitgebreide kwaliteitskeuring aan gevonden Nederlandse websites, maar heeft daardoor geen geweldig bereik.

Deel dit bericht

1 Reacties

kristof aerts

Ik ben bezig met een onderzoek naar de KWALITEIT van e-commerce sites. Welke exacte criteria zijn er gebruikt bij u? Heeft u relevante informatie over hoe het is en zou moeten? Speel ze me aub door en help eens een student met een thesistitel. Dank u hartelijk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond