Deel dit artikel
-

Telecom-infrastructuur bepaalt vestiging bedrijf

In de toekomst zullen veel kantoren naar randgemeenten verhuizen. Telecommunicatie-infrastructuur wordt een belangrijke vestigingsfactor. Binnensteden zullen hun positie als winkel-en vermaakcentrum versterken. E-business zal grote verschuivingen veroorzaken op de vastgoedmarkt, met name de markt voor kantoorruimte. Dit zijn de conclusies die getrokken kunnen worden uit het onderzoek door de Stec Groep in opdracht van Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) .

Volgens de onderzoekers zal de vraag naar kantoorruimte niet afnemen, maar bedrijven zullen andere eisen aan een kantoor stellen dan ze nu doen. De onderzoekers constateren dat er nu, meer dan vroeger, in teams wordt samengewerkt en dat er een groeiende behoefte is aan ruimte voor overleg en ontspanning. Een tweede voorwaarde die bedrijven aan de kantoorruimte zullen stellen, is de aanwezigheid van een goede telecommunicatie-infrastructuur. Deze voorzieningen zullen volgens de onderzoekers net zo belangrijk worden als de autobereikbaarheid en parkeergelegenheid. De meeste kantoren zullen vertrekken uit de Randstad naar randgemeenten die goed bereikbaar zijn en over voldoende arbeidspotentieel beschikken, volgens het onderzoek van de Stec Groep.

Niet alleen zullen bedrijven andere voorwaarden aan kantoorruimte stellen: E-business zal ook mooie perspectieven bieden aan werknemers. De ontwikkeling van e-business biedt de werknemer op termijn meer mogelijkheden om te wonen waar hij of zij wil. Door telewerken zal de noodzaak om dichtbij het werk te wonen afnemen. Volgens de onderzoekers neemt nu al de afstand tussen werk en wonen toe en dat zal alleen maar toenemen in de toekomst.

Ook de binnensteden zullen niet onveranderd achterblijven bij de ontwikkelingen. De onderzoekers verwachten dat online winkelen toe zal nemen. Hierdoor zullen de binnensteden alleen maar versterkt worden als winkel- en vermaakcentrum, want de internetwinkels zullen op de beste lokaties winkelruimte willen hebben die als showrooms fungeren, voorspellen de onderzoekers. De binnensteden zullen zich daarbij richten op 'fun-shoppen.'

Deel dit bericht

1 Reactie

Your Near Home Office BV

Werkend Nederland wordt steeds minder afhankelijk van één fysieke werkplek (het kantoor van de werkgever). Vooruitstrevende bedrijven profiteren al van het wegvallen van de noodzaak van fysieke aanwezigheid van medewerkers op het kantoor van de werkgever, door personeel op afstand te laten werken. Het management van die vooruitstrevende bedrijven heeft de voordelen ontdekt en heeft de stap durven nemen om de medewerkers niet te beoordelen op aanwezigheid maar op output. De voordelen zijn significant: efficient tijdgebruik, betere motivatie van medewerkers, minder ziekteverzuim, minder reiskosten en de belangrijkste: hogere productiviteit (20 tot 25 % !!!).Het werk op afstand gebeurt nu veel vanuit huis, maar een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van universele satellietkantoren vlak bij het woonhuis. Zij bieden alle professionele kantoorbenodigdheden, een hoogwaardige ICT-'backbone' en vrijwaren de werkgever van investeringen in meubels en IC-infrastructuur bij de werknemer thuis. De efficiency van die investeringen thuis zijn nl weer laag: als de bezettingsgraad van een bureau op kantoor 57% is (stec onderzoek), thuis zal dat nog lager zijn.De voordelen voor de medewerker zijn: blijvende scheiding werk en prive, reistijd wordt vrije tijd, profesionele kantoorfaciliteiten, werken tussen werkenden, geen afleiding van thuis (rust), geen beslag op ruimte thuis.Een nieuw era van bedrijfshuisvesting is aangebroken !Voor meer info kunt u terecht op http://www.telewerkplek.nlIr. N.A.Waringa, MBA

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond