Deel dit artikel
-

Telecombedrijf Winstar nadert faillissement

Telecombedrijf Winstar kon een renteschuld van 75 miljoen dollar begin deze week niet afbetalen en overweegt nu faillissement aan te vragen. Het bedrijf heeft dertig dagen de tijd om naar een oplossing te zoeken. Lucent Technologies , een van de schuldeisers, stelt dat Winstar als wanbetaler aangemerkt dient te worden.

Het in New York gevestigde Winstar was tot voor kort nog een van de succesverhalen van de Amerikaanse telecomwereld. Maar het negatieve sentiment rond telecom onder investeerders betekende een keerpunt voor het bedrijf, dat kampt met een stevige schuldenlast. Op 5 april kondigde Winstar een omvangrijke bezuinigingsronde aan waarbij tweeduizend arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Enkele dagen daarvoor had Moody's Investors Service het bedrijf tot de 'junk' status gedegradeerd wat betreft kredietwaardigheid. Volgens Moody's bedroeg de totale schuld van het bedrijf 6,3 miljard dollar.

Winstar maakte bekend dat het niet in staat is de rente (75 miljoen dollar) te betalen en dat het overweegt om zich bankroet te laten verklaren. In een verklaring zei Winstar dat het "alle mogelijke acties overweegt, inclusief een herstructurering onder Chapter 11 van de Amerikaanse regelgeving voor faillissementen", dit om de "uiterste consequenties" te voorkomen van het niet kunnen aflossen van de renteschuld. Volgens de regels heeft Winstar dertig dagen de tijd om alsnog het benodigde bedrag bijeen te krijgen.

Een van de schuldeisers is Lucent Technologies, dat onlangs zelf ook in grote betalingsproblemen kwam en op het nippertje nieuwe financiering wist te krijgen. Volgens Lucent moet Winstar aangemerkt worden als wanbetaler, maar Winstar verzet zich tegen deze karakterisering. Het zegt dat deze betiteling ervoor kan zorgen dat ook andere bedrijven (en investeerders) het vertrouwen in Winstar zullen verliezen. Winstar least apparatuur van Lucent, maar doet dit ook bij andere bedrijven, zoals Capital Corp., Compaq en Cisco.

Het aandeel Winstar bereikte in maart vorig jaar een hoogtepunt met een waarde van 64,88 dollar per aandeel. Afgelopen maandag bedroeg dit slechts 35 dollarcent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond