Deel dit artikel
-

Telecomkoepel luidt noodbel: Europa loopt achter met 4G

Europa liep vijftien jaar geleden voorop met de introductie van mobiele telefonie. Maar het continent loopt nu hopeloos achter met 4G, mede als gevolg van de economische crisis. Dat concludeert de GSM Associatie, de koepel van de mobiele telecomindustrie.

Voor de aanleg van 4G zijn forse investeringen nodig en die zijn er even niet. In de VS zal eind dit jaar negentien procent van de verbindingen zijn gebaseerd op 4G of LTE. In de EU is dit een magere twee procent. De Amerikaanse snelheden liggen ook 75 procent hoger dan het Europese gemiddelde, een verschil dat voorlopig niet wordt ingehaald.

De VS hebben nu 31 miljoen LTE klanten en Zuid-Korea alleen al zestien miljoen. Duitsland telt er slecht 570.000 en Engeland 41.000, volgens opgaven van iDATE. Ook de investeringen in telecominfrastructuur lopen fors terug, met veertien procent naar veertig miljard euro.

De GSMA vindt dat er maatregelen genomen moet worden en ook Neelie Kroes constateerde onlangs dat Europa achterop begint te raken. Saillant detail: de telecomoperators klagen dat er te veel concurrentie is en alleen consolidatie kan leiden tot nieuwe investeringen.

In zijn jaarlijkse Mobiliteitsrapport constateert ook Ericsson dat de penetratie van LTE-verbindingen in 2018 in West-Europa beperkt zal blijven, tot 35 procent. Het bedrijf verwacht dat het aantal wereldwijde LTE-abonnementen in 2017 de miljard zal passeren. Het mobiele dataverkeer zal in de komende vijf jaar vertwaalfvoudigen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond