Deel dit artikel
-

Telefónica werkt aan eigen zoekmachine

Maar weinig grote bedrijven wagen zich in de strijd op de markt voor zoekmachines. Het Spaanse telecombedrijf Telefónica gaat het dit jaar toch proberen. Het komt met 'Noxtrum', waarmee gelijktijdig gezocht kan worden in de plaatselijke variant van de Gouden Gids.

Google heeft nog weinig van zijn concurrenten te duchten. Niet dat het er op wereldwijde schaal veel zijn, alleen Yahoo en Microsoft lijken serieus van zins om Google van de troon te stoten. Hoewel de markt voor zoekmachinemarketing lucratief is zijn er nog maar weinig grote bedrijven die via een eigen, nieuwe zoekmachine deze markt naar zich toe willen trekken.

Het Spaanse telecombedrijf Telefónica neemt de handschoen nu wel op, het bedrijfsonderdeel TPI zal naar verwachting eind dit jaar een eigen zoekmachine lanceren, zo meldt de Spaanse krant El País. Telefónica is het grootste belbedrijf van Spanje en heeft verder omvangrijke belangen in Zuid-Amerika. TPI is verantwoordelijk voor databases en beheert onder meer de lokale variant van de Gouden Gids.

Telefónica en andere partijen die actief zijn met de uitermate winstgevende bedrijvengidsen voelen de toenemende druk van Google, Yahoo en MSN. Het drietal, maar ook andere zoekmachines, verschuift de aandacht al enige tijd naar lokaal zoeken. Exploitanten van de Yellow Pages en varianten daarop leggen in reactie daarop ook meer nadruk op internet.


Telefónica pakt het met Noxtrum anders aan, het verdedigt niet alleen de bestaande business, het voegt daaraan een eigen zoekmachine toe die concurreert met Google. Wie zoekt op 'pizzeria Bilbao' krijgt gegevens te zien van zowel het web als uit de gidsen. Betalen voor opname in de index is er echter niet bij, ruimte boven en naast de zoekresultaten is hiervoor gereserveerd en de informatie daar wordt ook aangeduid als reclame.

Volgens El País zoekt 97 procent van de Spaanse internetters op Spaanse trefwoorden. Daarmee kan Noxtrum zich focussen op slechts een taalgebied, waar Google rond de 35 talen bestrijkt. En passant voegt Noxtrum ook zoeken in het Portugees toe. De vraag is echter hoe omvangrijk de index en de relevantie van de resultaten wordt bij Noxtrum, de belangrijkste criteria voor het succes van een zoekmachine. Noxtrum wordt zelfstandig beschikbaar, maar is ook toegankelijk via de portals van Telefónica, zoals Terra.es. Daar wordt nu nog gebruik gemaakt van Google.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond