Deel dit artikel
-

Test SIDN Labs achterhaalt onrechtmatig gebruik Thuiswinkel Waarborg

SIDN Labs heeft naar eigen zeggen twee succesvolle pilots afgerond om malafide domeinnamen op te sporen op basis van logoherkenning. Er is getest met Rijksoverheid-logo en het Thuiswinkel Waarborg.

In de pilots werden met het systeem LogoMotive alle 6,2 miljoen .nl-domeinnamen geautomatiseerd gescand op het gebruik van de logo’s. De gevonden websites werden vervolgens door experts van deze twee partijen geanalyseerd en geclassificeerd.

In totaal ontdekte LogoMotive ruim tweehonderden websites die een van de logo’s onrechtmatig gebruikten.

LogoMotive is vorig jaar door SIDN Labs als prototype ontwikkeld om domeinnaammisbruik verder aan te kunnen pakken en .nl-gebruikers te beschermen tegen internetcriminaliteit. Het systeem bezoekt geautomatiseerd .nl-websites en maakt screenshots van de homepagina.

Analisten bij de Dienst Publiek en Communicatie, onderdeel van de Rijksoverheid en Thuiswinkel.org hebben al deze websites waarop hun logo zichtbaar is handmatig onderzocht en geannoteerd. Bij de eerste scan werden al drie phishingwebsites gevonden met het Rijksoverheid-logo. Daarnaast werden er 208 websites gevonden waar onterecht het Thuiswinkel Waarborg werd gevoerd.

Op basis van deze nieuwe inzichten gaat SIDN LogoMotive integreren in SIDN Merkbewaking. Deze tool vindt voor gebruikers (malafide) domeinnamen die sterk lijken op een merknaam of de merknaam bevatten. Door de uitbreiding van SIDN Merkbewaking kunnen klanten profiteren van logoherkenning en hun merk zo nog beter beschermen en daarmee uiteindelijk .nl-gebruikers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond