Deel dit artikel
-

Ticketsites niet welkom in Google Flight Search

Googles zoekmachine voor vliegtickets neemt geen assortiment van online ticketsites op in de index van zijn nieuwe dienst Flight Search. Sites als Expedia, Kayak, Orbitz en Priceline hebben het nakijken.

Binnenkort krijgen ook Europese ticketsites te maken met een concurrent van formaat op het web. Google wil het nieuwe Flight Search, een zoekmachine voor vliegtickets, namelijk spoedig ook in het buitenland gaan aanbieden.

Jeremy Wertheimer gaf tijdens een congres voor de reisbranche in Amerika te kennen dat Google Flight Search enkel zal verwijzen naar de website van de luchtvaartmaatschappijen. Externe ticketsites zijn niet welkom. Dat zou een voorwaarde zijn van de luchtvaartmaatschappijen. Anders had Google hun vluchtinformatie niet mogen gebruiken.

Wertheimer was tot voor kort de directeur van ITA Software, een bedrijf Google vorig jaar overnam. Flight Search is sinds 2,5 maand actief in Amerika. Vooralsnog worden er via de site enkel vliegtickets verkocht, maar het ligt voor de hand dat er op enige manier ook extra’s zullen worden toegevoegd in de vorm van huurauto’s en hotelkamers.

Het aanbod van de ticketsites blijft wel vindbaar via de algemene zoekmachine van Google.

Wat deze stap voor Google in Europa, en Nederland in het bijzonder betekent, is niet bekend. Niettemin lichtte het bedrijf vorige week tegenover Reisrevue een tipje van de sluier op. “De VS is een andere markt waar vier grote airlines de dienst uitmaken”, aldus James van Thiel van Google Nederland tegen het vakblad. Online ticketaanbieders als Cheaptickets.nl en Vliegtarieven.nl hebben volgens hem niets te vrezen.

De ticketmarkt vertoont vanuit Googles perspectief een gelijkenis met de e-commercemarkt. Prijsvergelijkingssites zijn namelijk niet welkom in Google Shopping, waar enkel het aanbod van webwinkels wordt vertoond. De vergelijkers doen nu hun best om meer unieke content, zoals recensies, op hun sites te plaatsen om zich inhoudelijk te onderscheiden van een ‘kale vergelijkingsmachine’ als Google Shopping.

Foto: Dave Sizer (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Pim

“Online ticketaanbieders als Cheaptickets.nl en Vliegtarieven.nl hebben volgens hem niets te vrezen”.

Dat behoeft nadere uitleg. Zoals ik het lees wordt Google Flight Search een directe concurrent van dit soort ticket vergelijkers. Net als GFS nemen deze ticketsites toch ook gewoon het aanbod van vliegmaatschappijen op?

Ik begrijp daarom niet waarom sites als Cheaptickets.nl en Vliegtarieven.nl niets te vrezen hebben?

NilsR

goede vraag van Pim. Kan de redactie daar achteraan bij dhr v Thiel?
Waarom zou een markt met 4 grote spelers die de dienst uitmaken anders zijn dan de NL markt? En waarom zou dat verschil maken dat Cheaptickets hier niks te vrezen heeft?

Kirsten

Hier zou ik ook heel graag een toelichting op zien. Waar zit de toegevoegde waarde van Cheaptickets etc dan?

Erik van der Veen

Nuance: Cheaptickets.nl en Vliegtarieven.nl hebben NOG niets te vrezen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond