Deel dit artikel
-

Tiscali komt met bescheiden IP-TV

Tiscali komt volgend jaar ook met betaalde internettelevisie, maar op bescheidener schaal dan KPN dat wil gaan doen. Op 'Tiscali TV' zullen commerciële zenders voorlopig ontbreken. Abonnees van andere providers mogen wel meekijken.

“Vanaf half oktober testen we ’Tiscali TV’ met 500 mensen in de omgeving Amsterdam,” aldus Bob Smits tegen Emerce. Smits is als manager Media & services bij Tiscali Nederland verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en media-activiteiten.

Commerciële tv-zenders ontbreken voorlopig op ’Tiscali TV’, omdat de provider het niet eens kon worden met onder meer SBS en RTL over de vergoedingen voor de doorgifte van de tv-kanalen. Het aanbod van Tiscali zal in ieder geval bestaan uit: Nederland 1, 2 en 3 en de publieke digitale kanalen 3voor12-TV, /Geschiedenis, Journaal24 en HollandDoc. Daarnaast biedt Tiscali nog enkele kleine internetkanalen, zoals een zender met 24 uur per dag home-videos en het sportkanaal met veel aandacht voor extreme, avontuurlijke sporten.

De prijzen van ’Tiscali TV’ zijn nog niet bekend, wel wil Smits al kwijt dat internetters van andere providers ook naar de internet-tv kunnen kijken. “Zij kunnen na betaling gewoon op onze site inloggen om de streams te bekijken.”

Triple Polder Model
Tiscali gelooft niet zo sterk in IP-TV als Versatel en KPN, dat waarschijnlijk over enkele maanden haar IP-TV-dienst lanceert. Bob Smits: “Naast de bekende drempels voor de consument, spelen er ook diverse businessmodellen en rechtenkwesties mee. Kwesties waar we nog maar weinig kaas van hebben gegeten. Daarom kiest Tiscali voorlopig voor een ’middle-of-the-road’ benadering. Een soort ’Triple Polder Model’. Niet dat wij een saai bedrijf zijn, maar bij ons gaat het om wat de consument op dit moment wil: eenvoud en gemak”, aldus Smits vrijdag in Rotterdam tijdens een congres over Triple Play.

De afwachtende houding van Tiscali sluit aan op wat de klant wil, stelt Smits. “De techniek ontwikkelt zich sneller dan de behoefte van de consument. Maar wat moet de consument intussen in deze snelle wereld? Afwachten… en dat is precies wat hij doet.”

’Computerscherm is de settopbox’
Smits ziet weinig in het uitdelen van ’gratis’ settopboxen die de tv met de computer verbinden, zoals kabelbedrijf UPC dat de komende maanden massaal zal doen. “Voor ons is het computerscherm de settopbox,” zegt Smits. Hij ziet dat nu al een grote groep mensen videobeelden direct vanaf een computerscherm bekijken. “Onze live-uitzendingen op internet van Sail eind augustus zijn 550.000 keer bekeken,” aldus Smits. “Bovendien bieden wij niche-kanalen die niet in het standaard tv-pakket zitten.”

In Engeland en Duitsland test Tiscali de tv-dienst al gratis op haar websites. Te zien zijn onder meer muziekvideo’s, speelfilms, een quiz-kanaal en een Miss World-kanaal. Op de Nederlandse Tiscali-site staat al wel een online videotheek met b-films.

Eerder dit jaar sloot Tiscali over deze film-on-demand-dienst een overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf CinemaNow, dat films van onder meer Warner Bros., 20th Century Fox, Disney en Miramax streamt. Vorig jaar bood Tiscali Nederland exclusief de film ’06-05’ van Theo van Gogh tegen betaling op haar website aan. Ruim vierduizend mensen betaalden om te film binnen een beperkte tijd te bekijken.

Ook Wanadoo en KPN
Ook Wanadoo is van plan binnenkort te beginnen met internettelevisie. Dochterbedrijf France Telecom heeft in Frankrijk al een dergelijke dienst. KPN test al enkele maanden haar IP-TV. De bedoeling is dat deze beschikbaar komt voor ADSL2+-verbindingen. Ook Versatel biedt haar live voetbalbeelden alleen aan over ADSL2+. KPN is van plan meer dan vijftig kanalen aan te bieden, zo zei KPN-baas Scheepbouwer eerder dit jaar.

Bij XS4All loopt al langer een proef met DSL-TV. Abonnees van XS4All betalen voor negen buitenlandse zenders, waaronder een pornokanaal, maandelijks 3,95 euro (bij 450 kbps) of 7,95 euro (1000 kbps). Volgens een onderzoek van IDC zullen alle grote telecombedrijven in West-Europa in 2009 IP-TV aanbieden.

Deel dit bericht

2 Reacties

ED

Ik denk dat internet tv niet zal aanslaan en dat komt mede doordat het ten eerste veel bandbreedte nodig heeft en dat zal ongewtijfeld wel komen met VDSL of ADSL 2+, maar dat zal ook deze opratie die dat met zich meebrengt aan de klanten doorbekent worden, vanwege de aanpassingen. Daardoor zal de abonnemenskosten hoog worden en zullen telecom aanbieders eerst nog even een robbertje met de kabelaanbieders moet bevechten, aangezien zij gewoon monopolie daarin hebben, wat betreft de aantal kanalen en muziekzenders. Daarbij allemaal kastjes in huis voor meedere tv's die dan nodig zijn wat ook extra kosten met zich meebrengt. Nee, voorlopig ben je naar mijn mening beter uit met de kabelmaatschappijen die digitale tv aanbiedt dan de telecombedrijvenCQ providers. Tensloote hebben we ook nog de schotel!

Het Geweten

@ED, Ik geloof niet dat ik het helemaal met je eens ben. Ik heb dat experimentele abonnement van XS4ALL, en dat doet het qu perfomance helemaal niet onaardig. Terwijl ik toch snelheid verlies omdat ik het op mijn laptopje bekijk via Wifi.Er is geen extra kabel, box, decoder of wat dan ook nodig.alleen een breedband verbinding met het internet. (Ik heb zelf ADSL Fast).Ik zou het best makkelijk vinden als ik straks ook gewoon andere zenders zoals nederland 1, 2 en 3 kan ontvangen.Dus: helemaal geen extra kastjes in huis, en ook nog geen ADSL 2+, en toch al redelijk beeld (meestal).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond