Deel dit artikel
-

Toekomst breedband: Kabel? DSL? Of beide?

Dat breedband komt, oké. Maar wordt het nu kabel of DSL? Terwijl het breedband-onderzoek van Forrester deze week onder vuur werd genomen, komt het Amerikaanse Allied Business Intelligence (ABI) met nieuwe ideeën : Ondanks de vroegere start van kabel wordt DSL de belangrijkste toevoer voor breedband.

Volgens het bureau zijn er in 2005 wereldwijd zo'n 91 miljoen breedband-aansluitingen, waarvan 42 miljoen in de VS. Forrester voorspelt voor dat jaar 27 miljoen Europese aansluitingen.

Tot nu toe is de kabel de meest verspreide vorm van breedband. Volgens ABI komt dat door de lagere prijs en de eerdere marktintroductie ten opzichte van DSL. Tot nu toe kan er via de kabel ook meer data getransporteerd worden. Aan het eind van 1999 hadden de VS 2,1 miljoen kabelaansluitingen, tegenover 500.000 DSL-aansluitingen.

De vraag naar DSL is inmiddels flink groeiende, en DSL-providers hebben moeite het tempo bij te houden, zegt het ABI. Zij zien groeicijfers van vijftig tot zestig procent per jaar. Toch duurt het nog even voor het Amerikaanse bedrijfsleven breedband adopteert. In 2003 zal volgens de onderzoekers het omslagpunt komen; dan zijn er meer bedrijven online via breedband dan via een 'ouderwetse' inbellijn. Van de toekomstige breedbandlijnen zal volgens de onderzoekers het merendeel DSL zijn.

ABI laat zich niet uit over wie de breedbandlijnen zullen aanbieden, iets dat deze week onderwerp van discussie werd. Volgens Forrester zal er flinke concurrentie ontstaan tussen telecombedrijven en kabelleveranciers. Dat ligt iets genuanceerder, zegt Matthijs Leendertse van Van Dusseldorp & Partners. Volgens hem is het moeilijk onderscheid te maken tussen telco's en kabelboeren. In zijn verhandeling geeft hij de voorbeelden van France Telecom, dat behalve telco ook kabelleverancier is, en @Home Benelux, dat naast de kabel ook DSL aanbiedt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond