Deel dit artikel
-

Toename datalekken bij grote bedrijven

In 2019 heeft 25 procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 werknemers te maken gehad met datalekken waarbij een intern incident de oorzaak was, in 2016 was dit 17 procent. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek naar het ICT‐gebruik van bedrijven gepresenteerd in de Cybersecuritymonitor 2020 van het CBS.

Van de Nederlandse bedrijven met 2 of meer werknemers kreeg 3 procent (4858 bedrijven) in 2019 te maken met datalekken. Daarvan was 2 procent het gevolg van een aanval (hack of inbraak) van buitenaf.

Bedrijven met 250 of meer werknemers hebben relatief het meest te maken gehad data-incidenten. Ter vergelijking; zo’n 2 procent van de kleine ondernemingen (twee tot tien werknemers) gaf aan in 2019 een  data-incident gehad te hebben. Dit percentage is de laatste jaren min of meer gelijk
gebleven.

Dataonthullingsincidenten, zoals het CBS ze noemt, vinden relatief vaak plaats in de Gezondheidszorg. In 2019 werd bij 7 procent van de bedrijven uit deze sector een incident gemeld, en bij 1 procent werd een lek veroorzaakt door een aanval van buitenaf.

Ook in ICT-sector vonden relatief veel incidenten plaats: 5 procent van de bedrijven in  deze sector had in 2019 een zo’n incident, en 3 procent van de bedrijven had een aanval van  buitenaf.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

We lijden aan databesitas, een digitale eetstoornis. Alsof we de ene bak chips naar de andere leegeten, maar dan omgekeerd, opslagchip na opslagchip vullen met data.
We moeten dus op dieet. Probeer 90% van je data te schrappen, die kun je dan ook niet lekken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond