Deel dit artikel
-

TomTom gewild op Midkap, maar waarom eigenlijk?

Het aandeel TomTom is vanochtend gewild op de Midkap-beurs na geruchten dat Google de navigatie-app Waze gaat overnemen. Vermoedelijk hopen beleggers dat TomTom nu een aantrekkelijke overnamekandidaat wordt. “Niemand gaat TomTom kopen”, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Het optimisme van beleggers over TomTom lijkt volgens Versteeg nergens op gebaseerd. “Beleggers reageren al snel op het aandeel TomTom omdat CEO Harold Goddijn nog niet zo lang geleden heeft gezegd dat hij twee aanbiedingen had gekregen waar hij niet op in is gegaan. Sindsdien wordt er alleen maar gespeculeerd. Nu Google een nog belangrijkere speler wordt in de navigatiemarkt worden blijkbaar meer verschuivingen verwacht.”

Ten onrechte, meent beleggingsanalist Versteeg in een gesprek met Emerce. “Aziatische bedrijven gaan TomTom niet kopen omdat hij Android gebruiken, waar al Google navigatie op zit. Nokia met Microsoft heeft al een kaart van Navteq en Apple mag dan wel ruw kaartmateriaal van TomTom gebruiken, veel van de benodigde technologie hebben ze zelf al in huis.”

Ook hoeft TomTom niet bij Google aan te kloppen om kaartmateriaal aan te bieden. Dat heeft Google zelf al en ook overnamekandidaat Waze verbetert zijn eigen kaarten aan de hand van tips van zo’n zeventigduizend gebruikers. “Kaarten zijn geen rocket science, want afgeleid van satellietbeelden.”

Versteeg blijft somber over TomTom. De markt voor PND’s (losse kastjes) blijft behoorlijk onder druk staan. Die divisie krimpt met twintig procent door een combinatie van volumedruk en prijsdruk. “Ze moeten het hebben van inbouwapparatuur, maar ook daarvan zijn de marges niet om over naar huis te schrijven. Niet dat ik TomTom zie verdwijnen, die navigatiekastjes blijven nog wel even.”

Deel dit bericht

5 Reacties

*Justin*

Ik meen hier even kort te MOETEN reageren.

Deze meneer Versteeg zit duidelijk scheef (short?) in het aandeel TomTom, want hij verkoopt een aantal pertinente leugens. Zoals de kaarten afgeleid zijn van sattelietbeelden.

Dit weet meneer Versteeg overigens zelf heel goed, want tot 2 jaar geleden riep hij continu hoe koopwaardig het aandeel TomTom is, gezien het feit dat er zoveel unieke content en expertise er in dit bedrijf zit.

Ik wil er niet teveel tekst aan wijden, maar voor wat echt goede insights kun je eens hier kijken, naar het verhaal van een oud Bank of America analist:

http://uneasyempires.blogspot.nl/2012/10/why-apple-should-buy-tomtom.html

vinno777

Waar zit hier de AB knop? 😉

Lindemansje

Jan Libbenga

Gaat het goed met jullie aandeeltjes TomTom? 😉

*Justin*

@jan. In ieder geval de juiste richting gevonden. 😉

Maar serieus, er is een stuk meer over tomtom te zeggen, of over location based services markt in het algemeen, dan wat meneer Versteeg zegt.

Hup, nu weer naar ons eigen forumpje..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond