Deel dit artikel
-

Touroperator OAD failliet verklaard

De directie van OAD Groep heeft faillissement aangevraagd en vandaag voor de rechtbank van Almelo gekregen.

De touroperator zit al langer in de financiële problemen. De leiding zag geen manier meer om het tij te keren en vroeg het bankroet aan.

Afgelopen voorjaar voerde het bedrijf nog een reorganisatie door waarbij tweehonderd man personeel zijn baan verloor, ruim tien procent. Die ingreep was kennelijk niet genoeg om de continuïteit te garanderen.

OAD Groep had in 2009 een omzet van 972 miljoen euro. Drie jaar later was dat met een kwart gedaald. Een kwart van die omzet van 750 miljoen euro was afkomstig uit digitale handel (186 miljoen). Drie kwart van de verkopen werd via het offline kanaal gerealiseerd (bedrijfsgegevens in PDF).

De directie laat weten: “Er kunnen tot nader order nieuwe boekingen, wijzigingen, annuleringen, e.d. worden aangenomen. De aanbetalingen die vanaf nu worden gedaan, zullen door de curator, als de reis niet wordt uitgevoerd, worden terugbetaald.”

“Voor betalingen die eerder hebben plaatsgevonden, geldt dit niet. Hoe hier verder mee om moet worden gegaan, dient nog nader te worden afgestemd met het SGR.”

Het failliet van OAD komt in de markt aan als een klap, maar niet als verrassing. Het bedrijf heeft nog steeds rond de tweehonderd bemande reisbureaus’s, terwijl half Nederland zijn reizen daar niet meer aanschaft. Familiebedrijf OAD, bekend om zijn betrokkenheid met de medewerkers, heeft de omslag van off- naar online te laat gemaakt. Een internetlabel als OAD XL kon daar geen verandering in brengen.

Deel dit bericht

9 Reacties

Daisycon

Oad is als adverteerder actief in het Daisycon netwerk. Dit heeft dus directe gevolgen voor het affiliateprogramma dat draait in het netwerk en de publishers die hiervoor promotie voeren. Publishers die via Daisycon actief zijn voor Oad worden hierover nog nader geïnformeerd.

De Oad Groep is een gewaardeerde relatie van Daisycon. Daisycon is geschrokken van de ontstane situatie en betreurt de gevolgen die dit heeft voor alle betrokkenen. Daisycon wenst de medewerkers van Oad Groep veel sterkte.

Marion

Lekker relevante reactie van Daisycon. Linkbuilding?

Tim

Lijkt mij juist een hele relevante reactie.

Paul Haarman

Zeer spijtig dat een familiebedrijf met zo’n lange historie ten onder gaat. De directie geeft aan dat de kredietruimte werd teruggedraaid. Wat de omslag naar online betreft: dat is voor vele bedrijven met een lange historie de grote uitdaging. Hun successen zijn gebouwd op off line fundamenten, dan is het niet makkelijk om dat vaarwel te zeggen en volgas te geven in online activiteiten. Uitstel van die moeilijke beslissingen kan echter fataal zijn. Hopelijk komt er een doorstart voor OAD, die kansen liggen er zeker, sterkte aan alle betrokkenen.

Sander Boers

Het is zeer spijtig, want het is een bedrijf wat zeker een naam heeft in Nederland.

Daisycon

@ Marion het spijt ons dat de posting in jouw ogen negatief overkomt. Het is absoluut niet de bedoeling deze posting als reclamemiddel te gebruiken.

Oad is een belangrijke relatie voor zowel ons als voor onze affiliates (publishers). We werden net als velen gisteren in de namiddag verrast door het faillissement. Ons eerste belang was op dat moment de gevolgen voor onze publishers te beperken en de beste dienstverlening leveren, daar hoort ook een optimale communicatie bij.

Helaas was het gisteren te laat om naar alle aangesloten publishers nog een nieuwsbrief te sturen. Daarom besloten wij onze reactie via o.a. dit (externe) kanaal, de emerce, te doen omdat wij weten dat veel publishers hier het nieuws volgen. Achteraf gezien wellicht niet de meest logische keuze om hier op Emerce te reageren.

Onze excuses als we een negatieve indruk hebben opgeroepen.

Bus Huren Vergelijker

Wij hebben dit bericht vanochtend met gemengde gevoelens ontvangen. Treurig om te zien dat een gewaardeerde en sterk vertegenwoordigde partij als OAD de weg naar online niet goed wist te berijden.

Naast hotels en vliegtickets gaat de consument ook voor busverhuur steeds meer online vergelijken en boeken. Busreizen worden online separaat van kamer ingekocht, net als bij tickets. Met 220 offline winkels in die segmenten is het dan lastig om rendabel te blijven concurreren met collega touringcarbedrijven die opeens een stuk beter bereikbaar zijn.

Dit toont wederom de kracht van online aan en is uiteindelijk een pure vorm van marktwerking. De vraag is echter of de consument inhoudelijk beter af is als men kijkt naar wat er tegenover het verlies van een partij als OAD staat.

Wij wensen iedereen veel sterkte en alle succes toe bij een mogelijke doorstart.

remco

Zeer spijtig…sterkte aan de medewerkers. Hoop dat ze snel een baan vinden.

Kwam een quote tegen van een reclamebureau:
“It is not the strongest of the brands that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change”

Bij OAD is naar mijn mening de ‘verandering’ te laat of niet ingezet. Jammer.

Shopkortingscode.nl

Erg jammer om een Nederlands begrip als OAD verloren te zien gaan. Ik had het gevoel dat ze de laatste tijd steeds harder aan het inzetten op het online gedeelte, maar zoals Remco aangeeft is de verandering waarschijnlijk te laat ingezet.

Een overname die het merk een online push kan geven lijkt me op zijn plaats.

Mark

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond