Deel dit artikel
-

Trends in 2000: We gaan wappen!

Internet technologieën passen overal, dus de toepassingen zullen flink uitgebreid worden. Sun's Scott McNealy zoekt met z'n Jini nog steeds naarstig door om het complete huishouden online te gaan regelen, de Internetwasmachine van Ariston komt eraan en de mogelijkheden voor de auto worden onderzocht. Maar komend jaar wordt eerst WAP groot.

Komend jaar wordt het Internet weggehaald van de desktop. En da's fijn. Hoeveel keer stond u niet in de file en had dringend informatie of telefoonnummers nodig om de afspraak te verzetten? De rij voor de bioscoop is ook wel eens te lang en dan is het heerlijk om – staande naast die rij – via de WAP-telefoon kaartjes te bemachtigen.

Dat mag klinken als een leuke toepassing, maar wie ontwikkelt dat? Het aantal bedrijven dat zich met het nieuwe protocol bezighoudt, stijgt razendsnel. Dat is ook niet zo gek; Internet via de telefoon heeft toekomst; In Nederland zijn immers al meer dan zeven miljoen mobiele telefoons verkocht. Met andere woorden; de helft van Nederland heeft zo'n ding, een enorme potentiële markt.
Hoewel er op moment van dit schrijven nog steeds nauwelijks een WAP-mobieltje te vinden is, wordt verwacht dat er in 2002 geen apparaat meer wordt verkocht zonder Internetaansluiting.

Inmiddels kennen we dienstaanbieders zoals KPN's M-info met dertig dienstaanbieders, Het Duitse Materna bouwt aan een Wap-portaal, het Nederlandse Wapmagic biedt het bedrijfsleven een platform voor alle wap-activiteiten, Email-dienst Twigger is via WAP toegankelijk, de Rabobank gaat beleggingsinformatie verstrekken? Zo komen er meer en meer diensten voor het bouwen en hosten van specifieke wap-sites, en op het web is zelfs al een wap-portaal , waar alle nieuwe ontwikkelingen langskomen.

De reden waarom WAP snel om zich heen grijpt is simpel. Zoals gezegd is er een potentiële markt die tot nog toe ongekend was in Internetland, en het bedrijfsleven springt daar gretig op in. Bovendien bestaan de diensten al op Internet ? ze hoeven slechts vertaald te worden naar het draadloze protocol. Wie volgt?

WAP op Emerce:
Scoot verwacht veel van WAP
Gilde investeert in Wap-platform
Wat is Wap? Mobiele klantbenadering
Materna onderhandelt over Wap-portaal
WeeWeeWap
Rabobank en Red Cube met nieuwe Wap-diensten
Twigger op mobiele telefoons KPN
Wat Wap betekent

Wap gaat het wel worden in 2000, maar wat staat ons nog meer te wachten in het nieuwe jaar? Morgen bekijken we de klantenservice (of het gebrek daar aan) eens van dichtbij.

Deel dit bericht

2 Reacties

Alex Snoeren

Inderdaad neemt WAP een enorme vlucht, dat zie je duidelijk als je nu al om je heen kijkt. De marketing brengt het woord WAP tot aan de 'gewone man'. En dat terwijl we het hier eigenlijk alleen maar hebben over een protocol (in de trant van HTTP, maar welke 'gewone man' kent nu de benaming HTTP). WAP wordt gepresenteerd als het internet medium dat je als consument niet mag missen, en wat straks gewoon bij het dagelijks mobiel bellen zal horen. Infopulse E-commerce is hard bezig met het vergaren van kennis en het uitvoeren van allerlei zaken op het gebied van WAP. Het gaat hierbij vooral om technische implementatie , maar ook om dingen die hierbij onherroepelijk komen kijken: beveiliging, presentatie, snelheid, nut, afweging tegenover andere technieken,enz.. enz.. Met vriendelijke groeten, Alex Snoeren Infopulse E-commercewww.infopulse.nlmmm.infopulse.nl 

Herman van Vliet

Laten we realistisch blijven: Er zijn mogelijk maar tussen de 4000 en 5000 WAP telefoons in Nederland. Er moet dus nog wel wat gebeuren. Verder moet de performance beter. De vraag is ook nog of GPRS niet veel meer zal aanslaan. Veel grotere bandbreedte. Ericsson twijfelt, Motorola niet. Wil je toch een goede WAPsite kijk dan op http://www.a-net.nl Herman van VlietA-NeTwww.a-net.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond