Deel dit artikel
-

Twigger biedt e-mail lezen via SMS

Naast e-mail ontvangen via mailprogramma's, websites , wap , fax , telefoon of post is er nu ook de mogelijkheid om e-mail te ontvangen via SMS. Twigger, dat de dienst aanbiedt, zegt hiermee "een technologische doorbraak op het gebied van e-mail en "een primeur voor Nederland" te hebben.

E-mail kon al langere tijd rechtstreeks naar een mobiele telefoon verstuurd worden, waar het via SMS binnenkomt. Nieuw aan de dienst van Twigger is dat nu ook de inhoud van de inbox van het reguliere mailprogramma via SMS opgevraagd kan worden. Daarvoor rekent Twigger 55 eurocent per SMS-commando, in ruil waarvoor de gebruiker twee SMS-berichten kan ontvangen, ofwel twee keer 162 tekens. De meeste e-mail berichten zijn langer dan dat. Om de gebruikers niet te veel op kosten te jagen worden de mailberichten zoveel mogelijk ontdaan van niet relevante informatie zoals de header van een bericht, aldus woordvoerder Gabriel Troostwijk.

Troostwijk erkent dat het ontvangen van e-mail op deze manier niet echt goedkoop is. Hij stelt dat de dienst echter niet goedkoper kan, "omdat de operators zo veel geld vragen voor het gebruik van sms". Twigger verwacht voor de dienst vooral belangstelling van "zakelijke gebruikers die bijvoorbeeld onderweg zijn of in het buitenland zitten en snel toegang willen hebben tot de inbox van hun mailprogramma". Volgens Troostwijk is er daarnaast ook al "veel" belangstelling getoond door particuliere gebruikers die om allerlei redenen de behoefte hebben om hun e-mail op hun mobiele telefoon te kunnen bekijken.

Overigens kunnen in eerste instantie alleen abonnees van Libertel en KPN de mail opvragen door het versturen van een SMS-commando. Abonnees van de andere mobiele operators dienen vooralsnog een 0900-nummer te bellen, waarvoor Twigger evenveel rekent als het versturen van een SMS-commando. "Zodra de techiek het toelaat" zullen alle klanten gebruik kunnen maken van de betreffende SMS-commando's, wat volgens Twigger begin 2002 het geval zal zijn.

Deel dit bericht

5 Reacties

Rick

Op zich een prachtige dienst die Twigger lanceert. De transactiekosten voor het (beperkt) ophalen van email zullen het m.i. nooit echt laten doorbreken in de Nederlandse markt. In de VS is "Blackberry" doorgebroken, een kleine device met z/w scherm dat via het bestaande –en nauwelijks meer gebruikte– pager network via een "always on" protocol je email ophaalt (2-5kb/s)en bijvoorbeeld ook gekoppeld kan worden een Echange server waardoor je contacts en agenda bereikbaar zijn. Je betaalt eenmalig een bedrag voor het device (paar honderd dollar) en een zeer beperkte subscription fee per maand (paar dollar). Dit soort oplossingen zullen voor de in het artikel omschreven gebruiker veel beter van toepassing zijn. Een gebruiker die nauwelijks email leest op zijn telefoon zal het al snel te omslachtig vinden terwijl een heavy user volledig uit de kosten loopt… Snel op naar de introductie van Blackberry in the Low Lands.

Ludo Bergkamp

Rick heeft een goed punt rond de Blackberry, maar hij heeft gemist dat O2 (dat in Nederland vooralsnog Telfort heet) hem inmiddels hier heeft geintroduceerd. Op de Mobile & Wireless beurs werd hij live gedemonstreerd, via GPRS. Echt een top user experience. Overigens zijn er al meer e-mail-naar-SMS diensten, zoals die verzorgd door Infospace (zie http://www.gin.nl voor alle uitleg). Daar werkt het wel degelijk via alle 5 mobiele netwerken!

Hans Caspers

Naar mijn idee is dit een volkomen nutteloze dienst. als je email dan toch mobiel wilt ontsluiten dan is eigenlijk de enige goede oplossing om dat via voice te doen, door gebruik te maken van XOIP of Message4u of een van de andere UM providers die Nederland rijk is. Je mail laten voorlezen en eventueel meteen replyen, doe dat laatste maar eens met sms 😉 Bovendien is het stukken goedkoper dan SMSjes of een 0900-nummer a 55 eurocent, en natuurlijk veiliger… Met de combi van PDA en GSM is het ook gemakkelijk mail lezen en nu GPRS binnen handbereik is zie ik het nut er al helemaal niet meer van in om alleen de eerste 5 regels van een mailtje als SMS te ontvangen. M.a.w., leuk geprobeerd maar ik denk niet dat deze dienst zichzelf gaat terugverdienen.

Patrick

Mindboggling. Ik kan niet geloven dat men hier zo enthousiast over kan zijn. Eerst toegeven dat het eigenlijk veel te duur is, vervolgens toch stug in de markt zetten. Schiet mij maar lek. Als je de markt een beetje kent dan weet je toch dat dit NOOIT levensvatbaar is. Innovation for innovation's sake…

Bart

Patrick, je schreef: "Innovation for innovation's sake…" Eufemistisch uitgedrukt vind ik dat nogal kortzichtig. Niemand had vroeger behoefte aan een mobiele telefoon. Het bereik was knudde, ze waren loeizwaar, je betaalde dik een knaak per minuut en bovendien brak je je nek over de telefooncellen. En volledig overbodig, verkeerd geprijsd en technologies inferieur product. Kijk wat er is gebeurt… Als niemand meer zou innoveren totdat er een duidelijk uitgekristaliseerde markt voor zou zijn, dan zou onze ontwikkeling hier stoppen. Televisie, de verbrandingsmotor, mobiele telefoons, email. Allemaal ontwikkeld in een maatschappij die prima zonder kon. Sterker, toen de eerste auto ging rijden, bestond er nog geen enkel pompstation, over onzinnige uitvindingen gesproken. Kan jij me vertellen welk vervoermiddel je kiest als je bij een klant op bezoek gaat in Groesbeek? Overigens zeg ik NIET dat dit initatief van Twigger <b>dus</b> gaat aanslaan. Ik gun het in ieder geval het voordeel van de twijfel en hoop dat Gabriel Troostwijk succesvol hiermee zal zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond