Deel dit artikel
-

Twinning-participatie Oratrix failliet verklaard

Het Amsterdamse Oratrix Development, dat onderdeel uitmaakt van Twinning, is failliet verklaard. Oratrix ontwikkelde authoring tools en players voor multimedia op internet en de mobiele markt. Volgens curator P.Berkhout heeft Oratrix te veel geld uitgegeven aan de ontwikkeling van zijn producten.

Oratrix en zijn 'geestelijk vader' Dick Bulterman speelden een prominente rol bij de ontwikkeling van de SMIL-standaard door het world wide web consortium. Deze standaard, die een centrale rol speelt bij MMS, maakt het mogelijk video, geluid en afbeeldingen te synchroniseren en definiëren. Oratrix Development ontwikkelde authoring tools en players voor multimedia, op internet en voor de de mobiele markt.

Ondanks de snel groeiende mobiele markt heeft de Rechtbank Amsterdam het faillisement van Oratrix Development uitgesproken. "De ontwikkeling van de softwareproducten heeft het bedrijf te veel geld gekost", meent curator P.Berkhout. "Het duurde te lang voor die winstgevend konden worden geëxploiteerd." Volgens Berkhout heeft Oratrix een jaar geleden al vergeefs gezocht naar een koper om het Amsterdamse bedrijf over te nemen.

Een blik op de laatst gedeponeerde jaarrekening van Oratrix, die over 2000, levert een weinig rooskleurig beeld op. De balans laat een negatief eigen vermogen van 571.770 euro zien, de winst- en verliesrekening een bedrijfsopbrengst van 98.259 euro en een negatief netto resultaat van 663.443 euro. Oratrix maakte deel uit van de advanced technologies-poot van Twinning en komt voort uit het Amsterdamse onderzoekscentrum CWI. Het bedrijf telt nog slechts twee werknemers, in 1999 waren dat er nog zeven.

Noch Bulterman, noch CEO M.Wildvank noch Twinning waren maandag bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

6 Reacties

daan

Geen wonder dat ze failliet zijn: al eens geprobeerd hun website te bekijken op een Apple computer.

Herman

Jammer dat Oratrix de SMIL producten nu niet verder kan ontwikkelen. Maar ja volgens Daan is de oorzaak dat hun website niet goed op een Apple PC goed te bekijken is. Is het nu niet oliebollentijd!

Teun van Essem

And another one bites the dust… Moeten we Twinning niet gewoon sluiten? Zo langzamerhand kunnen er weinig portfolio companies over zijn! Happy New Year iedereen!

ferdy verzeilberg

Weet iemand of er concurrenten zijn die interesse kunnen hebben in de SMIL-producten?

A.Treur Jr.

Smil producten worden al sinds jaar en dag door een bedrijf in Amsterdam in de praktijk gebracht. De schaal waarop dergelijke producten moeten worden ontwikkeld is misschien nog wel belangrijker als het product zelf. Kansloze missie dus voor kleine bedrijfjes als Oratrix. Alhoewel Smil als zodanig een goed product is en bijvoorbeeld {Noterik; http://www.noterik.nl } en Doonder daar wel slaagt zullen er niet veel met smil als standaard overleven.Te weinig adaptie van de grotere distributeurs. Geen vraag dus…

robert

Twinning – another great success story from Booz Allen and Hamilton!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond