Deel dit artikel
-

Uber: 2015 wordt het jaar van Europa

Uber zet een tandje bij in dit jaar zijn slag te slaan in Europa. Topman Travis Kalanick wil naar meer steden uitrollen, relaties hernieuwen en 50.000 nieuwe banen in Europa creëren.

Vijftigduizend nieuwe banen en vierhonderdduizend auto’s van de weg, vervangen door tijdelijk gehuur vervoer. Dat is de visie die Kalanick gisteren tijdens de DLD-conferentie in Duitsland verwoordde. Met deze aantrekkelijke getallen hoopt hij lokale overheden en ondernemers te paaien om hier steviger voet aan de grond te krijgen.

Naar welke steden Uber wil uitrollen is niet bekend, maar in deze fase gaat het steeds om de grootste steden in een land.

De kas werd vorige maand nog gespekt met 1,2 miljard dollar groeigeld, bij een waardering van veertig miljard dollar, dus de middelen voor expansie zijn er.

In Londen, zo betoogde de Amerikaan, creëerde zijn bedrijf 7.800 nieuwe banen en hielp het negenhonderdduizend passagiers van A naar B. Hoe meer auto’s in een stad zijn te huren als taxi hoe minder auto’s op parkeerplaatsen en voor huizen, stelt de ondernemer. Als er uiteindelijk vierhonderdduizend auto’s minder op de weg zijn, heeft dat ook een positief effect op het milieu.

Kalanicks visie is om te bemiddelen tussen vervoerders en passagiers. Iemand die een ritje nodig heeft, moet nooit langer dan vijf minuten hoeven wachten. Dat is in de ideale situatie. In de praktijk wordt Uber in veel steden tegengewerkt door lokale taxibedrijven en overheden. Het bedrijf werkt echter aan vernieuwingen in zijn app om de veiligheid en communicatie met overheden te verbeteren.

Uber investeerde in 2014 ook veel in de aanstelling van juridisch en communicatie-personeel in Europa voor lobby-activiteiten. Op de markten waar zijn uitrol wordt gehinderd worden deze mensen aangesteld om de rimpels glad te strijken. Dat gaat zo ver dat Uber op Europees niveau wil meedenken met de vormgeving van nieuwe beleidsregels en die alvast zelf opstelt en doorgeeft aan beslissers.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Wikimedia (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond