Deel dit artikel
-

Recordverlies voor Uber: 5,4 miljard dollar

Uber heeft in het afgelopen kwartaal maar liefst 5,4 miljard dollar verlies geleden, tegen 878 miljoen een jaar terug. Het is het grootste verlies uit de geschiedenis van het bedrijf. De omzet ging van 2,7 miljard naar 3,1 miljard, een stijging van 35 procent. Het aandeel noteerde nabeurs meteen 11 procent lager.

De verliezen zijn grotendeels het gevolg van de afwikkeling van de beursgang in mei, maar niet zonder gevolg: Uber ontslaat een derde van zijn 1200 personen tellende marketingafdeling. De gezamenlijke omzet voor chauffeurs bedroeg overigens 15,7 miljard tegen 12 miljard een jaar terug.

Duitsland blijkt de snelstgroeiende markt voor Uber. Het bedrijf is daar in vijf steden actief. Ook Uber Eats presteert goed. Het aantal klanten groeide 140 procent en het aantal partners steeg naar 320.000.

Bloomberg onthulde vandaag dat Uber nog voor zijn beursgang eerder dit jaar een aftrekpost van 6,1 miljard dollar creëerde door intellectueel eigendom bij een brievenbusfirma in Bermuda te verplaatsen naar een dochteronderneming in Nederland. Voor inkomsten uit immateriële bezittingen, bijvoorbeeld merkrechten of royalty’s, geldt in Nederland een gunstig regime.

Diverse geconsulteerde belastingdeskundigen noemen het bedrag ‘erg hoog’. Uber zegt zich aan te passen aan de regels van de OESO die belastingontwijking moeten tegengaan. Voorheen sluisde Uber winst via Nederlandse brievenbusfirma’s door naar belastingparadijzen.

In New York gaan intussen stemmen op om het aantal vergunningen voor Uber en rivaal Lyft te beperken. Er zijn zorgen over congestie en lage lonen. Ook gaan beperkingen gelden voor Manhattan onder de 96ste Straat vanwege de drukte.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerard

Waarom bestaat dit bedrijf nog en waarom wordt hier nog in geinvesteerd? Er moet een rede voor zijn, toch?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond