Deel dit artikel
-

Uitbreiding Twents ADSL-netwerk

De Enschedese ADSL-leverancier Casene gaat de woonhuizen van studenten en medewerkers van de Universiteit Twente (UT) aansluiten op ADSL. GigaPort steekt bijna een miljoen gulden in dit proefproject , waarmee teleleren via streaming video mogelijk wordt. Casene-directeur Been verwacht volgend jaar 5000 ADSL-abonnees in Twente te hebben.

Internetten via ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) bereikt snelheden van 2 Megabit per seconde, wat tenminste 30 keer sneller is dan het huidige ISDN. De UT wil met deze technologie haar studenten thuis een digitale leeromgeving aanbieden met dezelfde kwaliteit als op de campus zelf. Voorlichter Wiebe van der Veen noemt als mogelijke toepassingen het buiten de campus raadplegen van grote bestanden of video en het volgen van college in een 'virtual classroom'.

Bovendien zijn dankzij ADSL snellere verbindingen met omliggende bedrijven te realiseren. Van der Veen: 'De laatste jaren is er een concentratie van ICT-ondernemingen rondom de universiteit. Met die bedrijven doen we gezamenlijk onderzoek naar de nieuwe generatie internet en draadloze toepassingen.' De UT overweegt om zelfs een directe verbinding te leggen met het Twinning Center Twente .

Het Enschedese telecombedrijf Casene, een zusterbedrijf van internetaanbieder A1 , verzorgt de infrastructuur voor het Twentse ADSL-netwerk. In juli vorig jaar begon dit bedrijf als eerste en tot nog toe enige aanbieder van deze snelle internettoegang in Nederland. Non-profit organisaties betalen 500 gulden per maand en bedrijven 750 gulden voor een ADSL-abonnement. In Enschede zijn nu 60 vestigingen van scholen, openbare bibliotheken en bedrijven aangesloten op het netwerk van Casene.

De aansluiting van UT-studenten en medewerkers betekent een potentiële markt van zo'n 8.500 nieuwe abonnees. André Been, directeur van Casene en A1, is uiteraard blij met het project. 'We gaan ook andere onderwijsinstellingen aansluiten, zoals alle basisscholen en voorhoedescholen. Daarnaast zijn veel bibliotheken, gemeenten, wijkcentra en 17 commerciële bedrijven al abonnee. We worden een netwerk voor niet-commerciële instellingen, waarmee we contracten kunnen afsluiten voor 5, 7 of 10 jaar. Volgend jaar streven we naar 5000 aansluitingen in Twente.'

KPN Telecom begint dit jaar met de uitrol van een landelijk ADSL-netwerk. Vanaf maart 2000 is de snelle internettoegang al beschikbaar in delen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Abonnees van internetaanbieder XS4ALL kunnen zich inmiddels al aanmelden voor de dienst, die 99 of 175 gulden gaat kosten. André Been is niet bang voor concurrentie van de telecomreus. 'Wij bieden een beter product omdat we minimaal 2MB bandbreedte garanderen, terwijl KPN maximaal 1,5 MB doorgeeft. Bovendien hebben we strategische klanten, zoals de studenten van de Hogeschool. KPN heeft enorme aantallen abonnees nodig, terwijl wij de communicatie binnen de wijk willen verzorgen.'

A1 werkt samen met partners aan content die speciaal voor het snelle netwerk geschikt is. Volgende maand wordt begonnen met een proefproject waarbij Microsoft als ASP software gaat aanbieden. Het is nog onbekend hoeveel dit gaat kosten en op welke manier abonnees hiervoor moeten gaan betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond