Deel dit artikel
-

Uitgevers boos op onlineportaal Regioselect

Het conflict tussen onlineportaal Regioselect van De Telegraaf en andere uitgevers begint zich te verharden. Uitgever Enter Weesp wijst bezoekers nu zelfs al op oneigenlijk gebruik door Telegraaf.

Regioselect indexeert regionieuws, eigenlijk op dezelfde wijze zoals Google Nieuws dat doet. De Telegraaf indexeert uit meerdere bronnen nieuws en presenteert dan een verkorte versie daarvan, met een verwijzing naar het bronartikel.

Dat is niet goed gevallen bij regionale uitgevers. De redacties van HDC Media (o.a. Noordhollands Dagblad) hebben Telegraaf al in mei gevraagd onmiddellijk te stoppen met het kannibaliseren van het zusterbeschrijf, schreven redactieraad en -comissie van de HDC Media-kranten in een boze brief aan hun directie.

AD NieuwsMedia wil nu zelfs een principiële uitspraak van de rechter over de toegestane omvang van citaten van nieuwsberichten bij nieuwe digitale exploitatievormen. Koppensnellen is geen probleem, vindt het AD met verwijzing naar een eerdere rechtszaak van Kranten.com, maar nu wordt duidelijk geparasiteerd op de inspanningen die het AD dagelijks levert om regionaal nieuws te verzamelen.

De Telegraaf vindt dat men met e-mailnieuwsbrief en een website binnen de grenzen blijft.

Uitgeverij Enter Weesp, het bedrijf achter Kabelkrant Weesp en Weespernieuws, heeft nu de tegenaanval ingezet. Zij filtert al het verkeer dat van Regioselect komt en wijst bezoekers op oneigenlijk gebruik door Telegraaf. Bezoekers kunnen vervolgens doorklikken naar de sites.

In 2006 is er al eens een soortgelijk conflict ontstaan tussen Google Nieuws en een groot aantal uitgevers, waaronder Agence France-Presse (AFP). Ook Nederlandse uitgevers overwogen destijds stappen. Copiepresse, de vereniging die de belangen behartigt van de Frans- en Duitstalige pers in België, won in eerste instantie de rechtszaak tegen Google, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd omdat de bevoegdheid van de Belgische rechtbank wordt betwist. Na Google heeft Copiepresse in juli de jacht geopend op een andere nieuwsverzamelaar, NewsExplorer van Europe Media Monitor.

Deel dit bericht

2 Reacties

Nikai Steur

Holland Combinatie is een dochtermaatschappij van TMnl en onze lokale websites (te bereiken via http://www.echo.nl/overzicht) worden ook meegenomen in de Regioselect-nieuwsbrief.  Anders dan onze collega-uitgevers zijn wij juist erg blij met Regioselect. Ze publiceren namelijk keurig met bronvermelding en een directe link naar het oorspronkelijke artikel. Het levert ons dus gewoon traffic op.

Hans Hilvorst

Wat doet iedereen moeilijk. Het is toch prachtig dat je als medium genoemd wordt in zo'n nieuwsbrief/ op zo'n site? Het levert een hoop extra bezoekers op en een beetje naamsbekendheid. Welke beren zie ik niet die andere wel zien???

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond