Deel dit artikel
-

Usability-expert: ‘Webdesigners vergeten senioren’

Internetgebruikers van 65 jaar en ouder zijn 43 procent langzamer wanneer ze het web gebruiken dan het gemiddelde van de groep van 21- tot 55-jarigen. Oudere shoppers en werknemers worden tientallen procenten efficiënter als designers rekening met hen gaan houden.

Dat is de conclusie van een onderzoek van usability-expert Jakob Nielsen. Hij liet voor de tweede keer een groep ouderen een aantal taken op het web uitvoeren. Daarbij keek hij naar hoe lang ze daar over deden en hoeveel fouten ze maakten. De resultaten laten zien dat veel websites moeten worden aangepast.

“Oudere mensen zijn gezonder en leven langer dan voorheen. Veel van hen willen of moeten ook blijven werken. Ontwerpers moeten hier rekening mee houden bij de bouw van intranetten, sites en applicaties.”

“Als sites zo worden herstijld dat ze de dezelfde gebruikerservaring opleveren voor ouderen en jongeren, dan kun je verwachten dat seniore gebruikers 35 procent meer werk verzet krijgen dan nu.”

Foto: Dominic Winsor (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Nils van der Knaap

Interessante bevinding, maar ik had graag in dit artikel gezien welke aanpassingen gedaan zouden kunnen worden om het voor ouderen makkelijker te maken.

Als het gaat om hulp bij taken uitvoeren, dan zullen ook jongeren beter presteren als taken super duidelijk zijn. Dus grote call to action buttons, weinig keuze stress, etc.

Erwin Boogert

Onder de link in het verhaal vind je een aantal tips vanaf de tussenkop ‘Offer Supportive (and Forgiving) Design’. Heel simpel gezegd: zorg voor helder, consistent ontwerp met structuuraanduiders (verkleur geklikte link, heldere navigatiebalken, etc.).

Nils van der Knaap

Heldere ontwerpen, consistentie, structuuraanduiders. Helemaal mee eens, maar dit geldt niet specifiek voor senioren. Dat hoort bij ieder goed design.

Waar ik zelf aan dacht is om het lettertype (optioneel) groter te maken en natuurlijk meer te doen met video en geluid (hoewel ook dat voor niet-senioren goed is)

Edwin - Perita

Nils en Erwin,

Alhier kan je wel wat tips vinden om de bruikbaarheid te verbeteren wanneer senioren een belangrijke partij zijn:

https://www.perita.be/senioren-verdienen-een-aangepaste-website/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond