Deel dit artikel
-

Veel online elektronicashops voldoen niet aan regels

Van de Europese elektronicawebwinkels houdt 55 procent zich niet aan de Europese regelgeving. In Nederland werden 10 van de 13 onderzochte sites onderuit gehaald.

Dat blijkt uit onderzoek naar misleidende advertenties en oneerlijke handelspraktijken bij deze groep, geïnitieerd door de Europese Commissie.

Van de onderzochte 369 elektronicawebsites uit 28 landen  behoren 200 tot de grootse spelers op elektronicagebied. Nog eens 100 anderen zijn geselecteerd aan de hand van binnengekomen klachten van consumenten.

Veel van de fouten kwamen voort uit misleidende informatie over consumentenrechten. De webwinkels geven  bijvoorbeeld niet altijd duidelijk aan dat een consument na een aankoop nog 7 dagen de tijd heeft om deze te annuleren. Andere zaken die werden opgemerkt gingen over onduidelijkheden bij de uiteindelijke totaalprijs van een product en ontbrekende contactdetails van de verkoper.

De lijst van onderzochte webwinkels is in Nederland niet vrijgegeven. Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org: "Het is lastig, het kan natuurlijk van alles en nog wat zijn. Het is een feit dat veel webwinkels in Nederland nog aan het werk zijn om zaken op orde te stellen."

"Je mag verwachten dat het bij de grote zaken op orde is. Ik weet niet welke wel of niet in Nederland onderzocht zijn", aldus Jongen. De achterban van Thuiswinkel.org is druk bezig met het proces van certificering. Hiermee moeten alle webwinkels die het Thuiswinkel.org-stempel dragen, onder meer voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Alle aangesloten webwinkels moeten door dit traject. Bol.com was een van de eerste die de certificering kreeg. Dat was voor mei, toen het onderzoek werd uitgevoerd. Jongen durft dan ook zijn hand in het vuur te steken voor Bol.com. "Zij behoren niet bij die 10 sites die niet voldoen aan de regelgeving."

IJsland, Noorwegen en Letland publiceerden de gehele of gedeeltelijke lijst van onderzochte websites in hun land. In IJsland komt onder meer Vodafone.is, geen kleine speler, voor verder onderzoek in aanmerking. In Noorwegen is Pixmania hetzelfde lot beschoren. Deze laatste behoort ook in Nederland tot de grote e-commerce partijen.

De Consumentenautoriteit in Nederland laat weten de lijst van Nederlandse onderzochte elektronicasites niet vrij te geven. "De sites worden eerst aan een ander onderzoek onderworpen", aldus een woordvoerder.

Over Vodafone, niet aangesloten bij Thuiswinkel.org, kan Jongen weinig zegen. "Pixmania is lid bij ons, zij moeten nog door de certificering heen. Dat moet voor het einde van dit jaar gebeuren. Ik ga er van uit dat ze er alles aan doen om aan de wet- en regelgeving in Nederland te voldoen."

Bron foto: ffg (CC)

Deel dit bericht

1 Reactie

Mirelle Bos, Marketing Manager Kieskeurig

Problemen zoals hierboven vermeld worden, kunnen door veel winkels al ondervangen worden door gebruik te maken van een ?intermediair?, denk hierbij aan vergelijkingssites. Deze sites stellen vaak strenge eisen aan de winkels die bij hen aangesloten zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond