Deel dit artikel
-

Verkoop Yahoo-onderdelen China en Japan in impasse

Yahoo slaagt er met belangstellende kopers niet in om tot overeenstemming te komen over de verkoop van zijn Chinese en Japanse onderdelen.

De verkoopgesprekken zijn volgens nauw betrokkenen in een impasse geraakt. Aan de basis van het geschil ligt de vraag over de waardering van Taobao. Dat is China’s grootse online retailspeler en onderdeel van Alibaba, waar Yahoo een belang van veertig procent in heeft.

Eind vorig jaar begonnen de onderhandelingen met Alibaba en Yahoos Japanse partner Softbank (35 procent) over het terugverkopen van Yahoos aandelen in die bedrijven. Daarmee verzilvert Yahoo waardevolle belangen voor zijn aandeelhouders. Dat levert vervolgens middelen op om te investeren in de ontwikkeling en groei van westerse, vooral Amerikaanse, activiteiten van het al jaren gekwelde portaal.

Bronnen van persbureau’s Bloomberg en Reuters stellen dat de gesprekken, over mogelijk tot zeventien miljard dollar aan belangen, zijn afgekoeld maar niet stil liggen.

Yahoo verkeert al jaren op een onzekere koers. Het heeft talloze activiteiten, maar weet aan de buitenwacht geen messcherpe strategie te verwoorden. Uiteindelijk delft de top steeds het onderspit, omdat deze wordt afgestraft door aandeelhouders. Oprichter Jerry Yang nam drie jaar geleden tijdelijk het roer over en werd opgevolgd door Carol Bartz. Zij werd eind vorig jaar onelegant aan de kant gezet en sinds kort is voormalig PayPalbaas Scott Thompson de directievoorzitter die nieuw leven in het bedrijf moet blazen.

Foto: Ronnie Macdonald (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond