Deel dit artikel
-

Verlieslijdend Compaq start online verkoop

Compaq Computer Nederland is begonnen met de online verkoop van haar producten en diensten. Het bedrijf heeft hiertoe besloten, nadat zij het verlies van het tweede kwartaal van 1999, 184 miljoen dollar, had bekendgemaakt.

De Nederlandse vestiging van Compaq biedt sinds kort haar producten en diensten aan via de Nederlandse site. Dit doet zij in samenwerking met een aantal resellers. De namen van de resellers die meewerken staan door middel van een doorklik-link vermeld op de Nederlandse site van Compaq.

De circa 75.000 wekelijkse bezoekers van de vernieuwde site zijn voor de resellers een grote groep potentiële klanten. Tot de resellers die bereikbaar zijn via de Compaqsite behoren 06 Software, Dunnet, Inmac, KPN, PC Dynamics en Vogelzang. Deze 'Compaq Business Partners' bieden de producten en diensten van Compaq via hun eigen website aan. De webshops van de verschillende resellers zijn voorzien van een zoekmachine, waarmee bezoekers kunnen zoeken naar het door hen gewenste artikel.

Compaq heeft in het tweede kwartaal van 1999 wereldwijd een verlies geleden van 184 miljoen dollar. Het bedrijf is inmiddels bezig met een grote reorganisatie. Wereldwijd zullen er bij Compaq tussen de zesduizend en achtduizend banen van de in totaal 69 duizend banen verdwijnen. In Europa verdwijnen tussen de achthonderd en duizend banen. De tegenvallende verkoopcijfers in Europa afgezet tegen het succes van online verkopers als Dell zijn voor Compaq in Nederland reden geweest om met de online verkoop van start te gaan.

Volgens Michael Capella, Compaqs nieuwe topman, is het verlies voornamelijk te wijten aan de grote prijzenoorlog met de concurrentie op de pc-markt. De winstmarges worden almaar kleiner, waardoor er steeds meer verkocht moet worden. Michael Capella wil het aandeel van de directe verkoop ten opzichte van de verkoop via zijn dealerkanaal dan ook snel verhogen. Op dit moment verkoopt Compaq nog 15 procent van zijn producten direct; eind dit jaar moet dat 25 procent zijn, met als uiteindelijk streefgetal 40 procent. Met de grootschalige sanering en reorganisatie hoopt de computerfabrikant uiteindelijk twee miljard dollar te bezuinigen.

Bron: Computable Online

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond