Deel dit artikel
-

Vernieuwde Emerce-website: contentverrijking en meer functionaliteit

Emerce heeft haar website vernieuwd. De nieuwe versie biedt meer mogelijkheden voor lezersparticipatie in de rubriek Opinie. Verder stelt het vernieuwde publishingsysteem de redactie in staat de content meer te verrijken en daardoor de lezers meer diepte en gerelateerde informatie over ieder onderwerp te bieden. Emerce.nl genereert 600.000 pageviews per maand.

Het doel van de restyling was om de lezers meer functionaliteit en services aan te bieden en de layout van het blad en de site beter op elkaar af te stemmen. Voorts is het zelfontwikkelde publishingsysteem verfijnd en gestabiliseerd.

Nieuw zijn de volgende rubrieken.
– Opinie . De redactie wordt overstelpt met artikelen van e-businessdeskundigen. Daarvoor is nu ruimte gemaakt in de rubriek Opinie.
– Agenda . Iedereen die een evenement onder de aandacht wil brengen kan nu zelf de gegevens daarvan uploaden.

Voor beide rubrieken geldt dat de redactie de inzendingen selecteert en beoordeelt op relevantie.

Verrijking van artikelen
De artikelen uit het blad worden als vanouds ook meteen online gepubliceerd. Nieuw is dat de redactie aan elk nieuwsbericht en elk magazine-artikel trefwoorden kan toekennen, waarmee automatisch artikelen over hetzelfde onderwerp of hetzelfde bedrijf worden gebundeld in een dossier. Met terugwerkende kracht zijn er meer dan 1500 van de ruim 2200 artikelen van trefwoorden voorzien.

Elke artikel op de site wordt opgeluisterd met headlines uit de meest relevante dossiers. Dossiers over actuele onderwerpen worden aangekeild op de homepage. Verder zijn er complete lijsten van dossiers over onderwerpen en dossiers over bedrijven aangelegd, die beide via de horizontale navigatiebalk te vinden zijn.

Verbeterde zoekmachine
Ook de zoekmachine is verbeterd. Er kan nu gezocht worden in artikelen en nieuwsberichten, reacties van lezers en de eDirectory. Voor de verdere ontwikkeling van de eDirectory (het 'telefoonboek' van de internetindustrie) is een aparte joint venture opgericht met mede-initiatiefnemer Mediator.

Bestaande rubrieken en services als Column, Top 3, Poll, Recente Reacties, SMS-headlines en E-mail nieuwsbrief blijven vooralsnog ongewijzigd. In de FAQ (ook nieuw) staan antwoorden op vaak gestelde vragen omtrent Emerce.

Emerce Magazine en Emerce.nl zijn uitgaven van Iconomy Publishers in Amsterdam. De website van Emerce trekt inmiddels meer dan 600.000 pageviews per maand. Bij de oplevering van de vorige versie in oktober 1999 waren dat er nog 20.000. Het print magazine telt een oplage van 32.500 exemplaren.

Deel dit bericht

24 Reacties

Thomas

Het ziet er zeer goed uit! Veel meer in dezelfde stijl als het blad zelf, mooi. Het zou wel goed zijn als jullie van http://www.xxx.com adressen binnen een text meteen een clickable URL maken. //Thomas.

Stan

Hallo redactie en Emerce-crew, Emerce.nl is voor mij dagelijkse kost, meerdere malen op een dag. De nieuwe site ziet er verzorg en fris uit. Er is bij slechts een puntje kritiek dat ik jullie toch even wil meedelen: De gekozen schreefletter voor de content vind ik slecht leesbaar. Ik snap dat jullie de stijl van Emerce "Magazine" aanhouden. Is er bewust gekozen voor een schreefletter? Schreefloze letters als Verdana zijn leesbaarder naar mijn mening. Ik ontvang graag jullie reactie. Groet, Stan.

ron bel

Beste Redactie, Allereerst gefeliciteerd natuurlijk. ziet er lekker uit. Vooral de consistentie in huisstijl on- en offline valt op. Een paar puntjes van kritiek: Voor wat betreft het fontje ben ik het eens met mijn voorgangers. het wordt er niet leesbaarder van. Verder vind ik de kolom met recente reacties wat strak in z'n velletje zitten. persoonlijk zou ik er geen problemen mee hebben om de contenttabel toch iets smaller te maken.

Paul

Ik bezoek Emerce dagelijks en ik vind het een bijzonder goede informatieve site. De restyling ziet er goed uit. Ik ben het alleen met Stan eens dat het letterype Georgia slecht leesbaar is. Gebruik gewoon verdana of arial zou ik zeggen

oscar

nog wat kleine schoonheidsfoutjes daargelaten (de tabel is veel te breed op iedere pagina, hinderlijke scrollbars en een enorm invoerveld voor reacties) ziet het er allemaal leuk uit. de vormgeving is een beetje van alles hetzelfde, maar ga zo door.

alewijn

Ziet er goed uit, alleen volgens mij klopt er iets niet bij de reactie's tabel: sommige onderwerpen staan er twee keer in?! Foutje misschien.

Peter van Straaten

Het zou wellicht handig zijn als de redactie deze commentaren (ook) leest en verwerkt. Commentaar/Uitleg in de input-velden van nieuwsbief, zoeken op trefwoord en zoek op bedrijfsnaam is handig, maar wel tot het moment dat je deze opties daadwerkelijk wilt gaan gebruiken. Dus remember: Het kan altijd beter!

Olivier B.

Dat nieuwe lettertype is zeker speciaal voor de mensen die laatst bij Pearl zo'n speciale computerbril hebben gekocht. Dat lettertype moet echt veranderen want langer dan 2 minuten hou ik het niet vol. Het wordt één letterbrij en ik krijg er hoofdpijn van. Een computerscherm is iets anders dan een blad. Het is maar goed dat dit in de testfase is gebeurt en kan het nog worden aangepast. Voor de rest zijn de aanpassingen juist zeer positief en vergroot het de handelbaarheid van de site.

Jeroen Verkroost

Hallo Emercers,Veel is goed, danwel beter geworden. Hulde. Toch kanttekeningen: 1. Jullie hebben mijn behoefte om verticaal te scrollen ruim overschat2. voor het geval het jullie ontgaan is: DIT LETTERTYPE ZUIGT! zoals je ziet zuigt het vooral in caps, maar ook in onderkast is een schreefletter geen schermletter.Ik had van echte crossmedia frontsoldaten als Emerce iets minder conservatisme verwacht, dit is een website, dus niet behandelen als een papieren uitgave s.v.p. En ja, ik weet dat het al een paar keer eerder gemeld is, maar het wil ook maar niet wennen.

Hans Vermeijden

We zijn nu een week verder en het is nog steeds niet helemaal binnengekomen bij de redactie, nog maar een keer dan: DIT NIEUWE LETTERTYPE ZUIGT ALS EEN DOLLE STIER OP EEN MODDERSCHUIT. Ik merk zelf dat ik duidelijk minder tijd aan het lezen besteed en alleen iets lees als het ZEER interessant is. Doe er wat aan, of moet er eerst een actiesite worden opgezet die wel het oude lettertype gebruikt? Zou wel een goede promo zijn en dan net zo'n actie als Sjello vs Chelloer tegen aan gooien. A.U.B. Snel Fixen of anders binnenkort Nixen.

A. de Keijzer

Beste Lezers, Ook ik ben niet tevreden over het nieuwe lettertype. alles is al gezegd maar nog niet ondernomen.Bij deze stel ik voor dat er geen nieuwe berichten worden geplaatst in reactie op het lettertype. Iedereen is het toch met elkaar eens. Ik stel hierbij voor dat iedereen die dit leest en ook een normaal lettertype wil een mail stuurt naar : redactie@emerce.nlsubject: Schreefloos en u maar hopen dat er wat gebeurt!

Redactie & Vormgever Emerce.nl

We zijn blij met alle genuanceerde reacties op de vernieuwing van Emerce.nl. We hebben even gewacht met reageren, om te zien hoe de discussie zich ontwikkelt. Nu twee punten steeds terugkomen, willen we daarover enkele opmerkingen maken. Inputvelden:- Het invoerveld van de zoekmachine maken we leeg. Dat vraagt inderdaad onnodige handelingen van de lezer.- De andere invoervelden (e-mail nieuwsbrief, SMS en eDirectory) staan dicht op elkaar. Om de verschillende functies duidelijk te maken, laten we de velden ingevuld staan. LettertypeHet meest heikele punt. We hebben gekozen voor de Georgia omdat deze schreefletter speciaal is {ontworpen; http://www.webreview.com/1997/11_07/webauthors/11_07_97_7.shtml } voor het scherm, met het oog op de gebruikersvriendelijkheid.Daarnaast sluit de Georgia naar onze mening goed aan bij de layout van het blad. Smaken verschillen, en we zien daarom vooralsnog geen reden het lettertype te veranderen. Omdat wij de wijsheid ook niet in pacht hebben, en om de discussie over gebruikersvriendelijkheid gaande te houden, nodigen we bij deze alle usability-deskundigen van Nederland uit om hun mening over deze site via dit discussieforum kenbaar te maken. Als lezers en experts ons kunnen overtuigen op basis van argumenten, dan zullen we de aanbevelingen zoveel mogelijk opvolgen. Intussen zijn we volcontinu bezig met de bug-list. In de komende tijd zullen we alle schoonheidsfoutjes wegwerken.

Roel

Oké, wat dachten jullie van een extra poll om te kijken wat jullie bezoekers van het lettertype vinden. Lijkt me de ultieme oplossing: Wat vindt u van het lettertype:a: heel mooi en fijn leesbaar, houden zo!b: slecht leesbaar, vervangen door arial of verdana.c: maakt me niet uit.

O. Bloemendaal

Beste redactie, Goed dat jullie die voorbeeld site erbij hebben gezet. Kijk jullie erzelf ook nog eens naar want er is een duidelijk verschil tussen de voorbeeldsite en de Emerce. In de Emerce is er veel teveel ruimte tussen de woorden en tussen de letters. Ik heb het idee dat alles wil gaan zweven bij jullie site. De letters staan wel steady op de voorbeeldsite. Het argument dat het een kwestie van smaak is lijkt me hier niet zo op zijn plaats. Het gaat naar mijn idee meer om gebruiks (lees) vriendelijkheid. Ik bedoel die letter ziet er prachtig uit maar leest niet lekker weg.

Bas Raijmakers

De discussie over het lettertype heeft me als usability expert wel enigszins verbaasd. Uit de vele interviews die we met internetgebruikers over de gebruiksvriendelijkheid van sites hebben uitgevoerd is niet gebleken dat schreefletters uit den boze zijn voor het scherm. Het maakt wel uit welk lettertype je gebruikt. Hier is een goed lettertype (Georgia, speciaal voor het scherm ontworpen) gebruikt. Leesbaarheid heeft ook te maken met lettergrootte en -spatiering. De spatiering is goed (dat is ook onderdeel van het letterontwerp), maar de lettergrootte moet misschien nog eens naar gekeken worden. Die is nl. vrij groot, vergelijk het maar eens met {een artikel over Georgia; http://www.webreview.com/1997/11_07/webauthors/11_07_97_7.shtml" } (in de Georgia opgemaakt). In ieder geval is het wel de moeite waard om de leesbaarheid van de site verder te onderzoeken, want als lezers de moeite nemen om hun beklag hierover te doen dan is er vast nog wel wat verbetering te halen. Tegelijk is alle verandering even wennen…

Fabian de Graaf

Volgens mij ben ik één van de weinige personen die het lettertype wel degelijk goed vindt. Het is inderdaad even wennen, maar 1) Emerce onderscheid zich op deze manier nog meer van andere sites (positief).2)Georgia is niet voor niets speciaal ontworpen voor het Internet. Ik ben zelf druk bezig om verschillende lettertypes te gebruiken op sites, onder andere om die sleur van Times New Roman of Arial te doorbreken en dus mede door het lettertype op te vallen. Daarom Emerce: Ga zo door!

Fabian de Graaf(2)

Overigens is de site prima te bekijken met een Opera Browser!

Ernst

Als een krant een ander lettertype kiest moet je ook even wennen. na een paar weken weet je niet meer hoe het vroeger ook weer was. Dus houd moed. Wat me opviel dat de oude url's met het woord "webwatch" er in niet meer linken naar de desbetreffende content. Omdat er destijds gelukkig is gekozen voor een "platte" html site zijn alle artikelen te bookmarken. Ook de diverse zoekmachines (www.google.com bijvoobeeld) hebben veel, zoniet alle 'oude' urls nog in de cache staan, echter ze lopen dood als je er op klikt. En hoe zit het met de interne zoekmachine van emerce, werkt het daar nog wel? Ik vraag me af of dat nog te herstellen is. verder hulde aan de ijver van de redactie !wat mij betreft is en blijft emerce de portal voor de industrie. ernst

Olivier Bloemendaal

Ik wil even kwijt dat mijn irritatiegraad ten aanzien van het nieuwe lettertype een stuk gedaald is. Het zal de gewenning wel zijn. Toch vind ik nog steeds dat de afstand tussen de letters en de letters zelf te groot zijn.Over gewenning: Ben jaren geleden overgestapt op Marlboro Light en er eindelijk aan gewend en nu blijkt het een stuk schadelijker te zijn dan de oude vertrouwde sigaret …

RHCP

Beste Emerce, Ik vind het er een stuk beter uitzien zo, het heeft nu meer gelijkenis met het blad. Waar ik vooral tevreden mee ben is dat die balk met koppen van allerlei mensen in het nieuwe ontwerp niet aanwezig is. Ik meende er zelfs een keer Pikachu in te kunnen ontdekken!Vooral dat je artikeltjes nu makkelijk kan printen en emailen is handig. De navigatie is nu ook duidelijker. Van het lettertype heb ik geen last. Ik ben alleen van mening dat het content gedeelte wel wat meer mag worden onderscheiden van de rest van de sites. Ik vraag me sterk af wat de banners en buttons helemaal onderaan de site nu voor nut hebben. Gegroet

RHCP

Zag net ook een vernieuwde Webwereld. Ziet er zeker niet verkeerd uit. Daar kan je nu ook je reactie geven enz. Nu lijken ze wel wat op elkaar. Gegroet,

Marc-Paul Brandt

Heel erg leuk die discussie over lettertypes, maar stoort niemand zich om de snelheid van Emerce de laatste tijd? We hebben hier op kantoor toch een redelijke verbinding liggen. De site is erg langzaam de afgelopen tijd. Ik ben benieuwd of de anderen dit ook is opgevallen?

Olivier B.

Dat is mij ook opgevallen. Ook ik heb een snelle verbinding (ADSL) maar regelmatig komt de voorpagina erg langzaam binnen (daarna loopt het meestal wel weer). soms kapt het er halverwege helemaal mee.

Stan

Als ik artikelen van Emerce tegenkom in de results pages van search engines, kom ik sinds de vernieuwing uit op een fout-pagina, voorbeeld eerste zin: Het dokument /webwatch/ecommerce/20000613a.html is niet gevonden. In de rest van de tekst is enkel een emailadres gegegeven. Veel beter: laat er een link naar de homepage aanwezig zijn. En plaats eventueel ook een banner!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond