Deel dit artikel
-

Video: Oliver Samwer over online ondernemen

“Er zijn veel mensen met ideeën, maar kennis en kapitaal zijn van onderscheidend vermogen voor een online ondernemer”, zegt Oliver Samwer. Hij kan het weten, want verkocht meerdere malen voor honderden miljoenen zijn bedrijf. Samen met zijn broers bestiert hij ook het Zalando-imperium.

“Er zijn altijd veel andere goudzoekers in dezelfde markt. Kennis en kapitaal, daarmee maak je het onderscheid”, zegt de serie-ondernemer tijdens een toespraak aan de WHU Otto Beisheim School of Management. Daar studeerde hij zelf.

“Je moet altijd een goede risk/return-ratio hebben. Als je daar op stuurt, heb je veel kansen.”

Tijdens zijn lezing, onderdeel van de IdeaLab-bijeenkomsten, ging de Duitser voornamelijk in op de kansen van internationale e-commerce. Die zijn immens. Noord-Europa en Europa zijn al ver doorontwikkeld, maar de kansen liggen voor het oprapen in gebieden als India en Zuid-Amerika.

“Dan moet je wel bereid zijn je vertrouwde omgeving los te laten. Bij McKinsey zit je inderdaad comfortabeler dan wanneer je ondernemer bent. Maar kijk naar Braveheart. Die woonde in de modder en de slechterik in een grote tent. McKinsey heeft hele grote kantoren.” En Braveheart won uiteindelijk.

“We zijn hier geen ondernemersland. Duitsland is een klein land, maar wel een exportland. We moeten dus naar buiten om de anderen te overwinnen. Via internet hè.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Oliver Samwer is een van drie broers die samen al jaren met succes ondernemen in de digitale sferen. Ze verkochten hun sms-bedrijf Jamba voor honderden miljoenen dollar, deden een bedrijf van de hand aan eBay, verkochten hun My City Deal aan Groupon en stichtten incubator en investeerder Rocket Internet. Vanuit die stal werd onder meer Zalando groot gemaakt. Rocket is daar geen aandeelhouder meer in, maar wel in diens zusjes in groeiregio’s als Zuidoost Azië en Zuid-Amerika.

Deel dit bericht

5 Reacties

Oscar

Ik dacht dat Rocket Internet in Augustus ’13 uit Zalando was gestapt? De huidige aandeelhouders van Zalando zijn:

Investment AB Kinnevik: 37%
European Founders Fund: 18%
Anders Holch Povlsen: 10%
DST Global: 9%
Holtzbrinck Ventures: 8%
Tengelmann Ventures: 6%
Others: 12%

Erwin Boogert

Klopt hoor, maar ik gebruik in dit geval het woord ‘Zalando-imperium’ wat losjes (zie ook laatste zin van het artikel).

Paul Haarman

Veel respect voor de man, hij heeft gelijk wat betreft de componenten Kapitaal en Kennis. Toch moet me iets van het hart. Ik gebruik Zalando vaak als voorbeeld bij mijn klanten van niet geoptimaliseerd adverteren. Simpel gezegd, ze gooien het geld zonder goed na te denken over de balk. Niet omdat ze teveel zouden adverteren, maar omdat ze hun campagnes (vooral bij AdWords) niet goed hebben ingericht. Dat verbaast me telkens weer. Als ze dit wereldwijd zo doen dan denk ik dat die waste in de vele miljoenen loopt. Ik vraag me dan direct af hoe het met de rest van hun internet marketing beleid staat.

Herbert

Kijk nu maar eens naar de volgende uitzending van het duitse ZDF programma en kijk hoe schadelijk de familie Samwer in werkelijkheid is:

http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/2222820/Frontal21-Doku:-Die-gro%C3%9Fe-Samwer-Show

Herbert

Het duitse tv programma Frontal 21

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond