Deel dit artikel
-

Virgin Mega klaagt Apple aan

De Franse tak van Virgin Mega, onderdeel van de Virgin Group, blijkt al enige tijd geleden een klacht te hebben ingediend bij de Franse antimededingingsautoriteiten over Apple's iPod. Kern van de klacht is dat de FairPlay software van het Amerikaanse bedrijf niet wordt opengesteld voor concurrenten. De populaire iPod kan alleen liedjes van de online winkel iTunes afspelen en niet van andere muziekwinkels.

Apple heeft tot dusverre geweigerd om zijn DRM software Fairplay in licentie aan derden te verstrekken. Wie liedjes heeft gekocht bij een andere winkel dan Apple’s iTunes Music Store moet het bestand eerst op een cd zetten, waarna die door de software van iTunes kan worden ingelezen. Rechtstreeks overzetten naar de iPod is niet mogelijk. Gebruikers van iPod zullen daardoor eerder geneigd zijn bij iTunes muziek te bestellen.

Virgin heeft tot nu toe nauwelijks ruchtbaarheid aan de zaak gegeven en wil ook geen toelichting geven. De klacht zal vermoedelijk deze of anders volgende maand in behandeling worden genomen.

Het Britse advieskantoor Reckon denkt echter dat Virgin Mega niet veel kans maakt. Uit een analyse (pdf) van het bedrijf blijkt dat Virgin een beroep doet op Artikel 82 van het Europese mededingingsrecht, dat misbruik van machtspositie verbiedt. Het weigeren van toegang tot bepaalde technologieën is op zichzelf inderdaad niet toegestaan, maar er geldt een uitzondering voor nieuwe technieken omdat die anders moeilijk tot ontwikkeling kunnen komen.

Bovendien is het nog maar de vraag of iPod een marktdominantie heeft. Er zijn immers tal van hardware spelers op de markt die gebruik maken van het WMA formaat dat door iPod weer niet wordt ondersteund.

Het Duitse softwarebedrijf RapidSolutionSoftware (geen website bekend) maakte onlangs bekend een legale oplossing te hebben ontwikkeld om liedjes van de iTunes Music Store op een andere speler op te zetten. Via de software Tunebite worden de iTunes-bestanden opnieuw opgenomen zonder kwaliteitsverlies. Ook RealNetworks heeft al eens een mogelijkheid bedacht om muziek die via de muziekwinkel van Real wordt gekocht, af te spelen op een iPod. Apple heeft RealNetWorks daarop met juridische stappen gedreigd.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!