Deel dit artikel
-

Virtualisatie op smartphones kan vanaf 2010

Virtualisatieleverancier VMware onderhandelt met verschillende telefoonfabrikanten over het standaard meeleveren van virtualisatiesoftware op smartphones. Met het zogenoemde ‘Mobile virtualization platform’ kunnen gebruikers hun zakelijke én hun privé-omgeving op één toestel benaderen, onafhankelijk van het besturingssysteem.

Met nieuwe software van virtualisatieleverancier VMware is het vanaf 2010 mogelijk om op een smartphone virtuele sessies op te starten. Onderdelen van het zogenoemde ‘Mobile virtualization platform’ (MVP) werden gedemonstreerd tijdens de Europese gebruikersconferentie VMworld in Cannes.

Volgens technisch directeur Stephen Herrod voorziet MVP in de behoefte om zowel de werk- als privéomgeving beschikbaar te hebben op slechts één mobiel apparaat. Vaak krijgen zakelijke gebruikers uit beveiligings- en licentieoverwegingen namelijk een toestel van hun bedrijf en gebruiken ze een andere voor privédoeleinden. Met MVP kunnen de zakelijke en privé-omgeving in aparte vensters beveiligd op één toestel worden benaderd, ongeacht het besturingssysteem waarop die omgevingen draaien.

Beheerbaarheid

"Mobiele telefoons worden echte concurrenten van normale pc’s", vertelt Pierre Coulombeau van VMware. Hij is verantwoordelijk voor het productmanagement binnen het bedrijf. "Er staan steeds meer applicaties op de toestellen, zowel persoonlijke als zakelijke. Daarmee wordt de beheerbaarheid en de beveiliging van de smartphones steeds belangrijker."

Collega Herrod legt uit dat de softwaretoepassingen die vanaf mobiele toestel worden gebruikt, met behulp van virtualisatie op een centrale server kunnen worden beheerd. De smartphone kan bij verlies of diefstal gemakkelijk worden geblokkeerd en de gebruiker kan alle applicaties die hij op het verloren toestel gebruikte, eenvoudig benaderen vanaf een vervangend apparaat.

Beschikbaarheid

Maar het mes snijdt aan twee kanten, vertelt Coulombeau. Ook de fabrikanten van mobiele telefoons zitten steeds vaker met de handen in het haar. Zij moeten mobiele applicaties voor telkens meer verschillende besturingssystemen aanpassen. Dat beperkt de beschikbaarheid van nieuwe applicaties. "Wij worden vaak gevraagd om met een virtualisatie-oplossing te komen."

MVP is volgens Coulombeau een hypervisor, een softwaretoepassing waarmee virtuele sessies kunnen worden opgestart en aangestuurd onafhankelijk van het gebruikte besturingssysteem van de smartphone en van de virtuele sessies. Omdat hij direct op de processor van de smartphones wordt gezet, spreekt men van een bare-metal hypervisor. De Fransman noemt MVP ook wel de ESX voor mobiele telefoons, refererend naar de veelgebruikte virtualisatiesoftware voor de pc.

Demonstratie

VMware is in onderhandeling met verschillende telefoonleveranciers en chipfabrikanten om de hypervisor standaard mee te leveren met nieuwe smartphones. Coulombeau verwacht dat de eerste toestellen met ingebakken MVP in de loop van 2010 op de markt komen. Tijdens de gebruikersconferentie in Cannes werd MVP gedemonstreerd op een Nokia N800, waarop virtueel een Windows Mobile CE en een Android-sessie werden opgestart

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond