Deel dit artikel
-

Virusbestrijder Kaspersky slachtoffer hackers

Hackers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken op een server van Kaspersky Labs. Met een ontvreemde adressenlijst hebben ze besmette e-mails naar klanten van de virusbestrijder gestuurd. Vorige week zei CEO Eugene Kaspersky tegenover Emerce dat virusbestrijders uiteindelijk de strijd tegen hackers en spammers zullen verliezen als geen structurele maatregelen worden genomen.

Enkele dagen na zijn interview met Emerce kreeg Kaspersky gelijk. Dat neemt niet weg dat de hack ernstig gezichtsverlies voor het Russische antivirusbedrijf betekent. Kaspersky waarschuwde zijn klanten vrijdagavond dat de e-mails nep waren.

De hackers wisten toegang te krijgen tot de webserver van Kaspersky Labs . Enkele duizenden adressen op de server ontvingen een nep-nieuwsbrief met de worm Bridex. Bridex (ook wel Braid) maakt gebruik van het IFRAME-gat in Microsoft's e-mailprogramma. Kaspersky's webserver draait op de open source Unix-variant FreeBSD, met als mailprogramma Postfix van de de Nederlander Wietse Venema.

Kaspersky onderzoekt nog waar de aanval vandaan kwam. De Bridex-worm dook begin vorige week voor het eerst op in Azië. Kaspersky heeft net de Chinese markt betreden. Twee jaar geleden werd Kaspersky al eens slachtoffers van de Braziliaanse crackersgroep Insanity Zine Corp. Het besmette bericht is Spaanstalig, niet Portugees.

In een verklaring op de website neemt Kaspersky alle verantwoordelijkheid op zich voor het herstellen van besmettingen. De virusbestrijder wil de hack als statussymbool zien. "Kaspersky Labs is uitgegroeid tot een van de grootste virusexperts," verklaart Eugene Kaspersky, "en deze status heeft de belangstelling gewekt van hackers die dagelijks door onze beveiliging heen proberen te breken."

Eugene Kaspersky was het afgelopen weekend niet bereikbaar voor meer toelichting. In het interview vorige week zei Kaspersky dat hij virusschrijvers mijdt. "Meestal zijn het tieners, simpele vandalen," zei hij. Kaspersky vond niet dat hij iets van hackers kon leren. "Ik weet veel meer dan zij. Zij kunnen van mij leren. Ik ben de expert. Zij zijn mijn slachtoffers." Niet in dit geval.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond