Deel dit artikel
-

VNU wacht met juridische stappen tegen PCM

VNU zal niet meteen stappen ondernemen tegen PCM, maar blijft de zoekmachine van Carp nauwlettend volgen. Dat zegt Steven Veenendaal, publishing director van Newmonday.com . De vacatures van deze site verschijnen ook in de zoekmachine van Carp , een uitgave van PCM. PCM heeft hiervoor geen toestemming gevraagd. Afhankelijk van de ontwikkeling van de zoekmachine, zal VNU al dan niet naar de rechter stappen.

Volgens Veenendaal is deze zaak wel vergelijkbaar met de zaak van PCM tegen Kranten.com: "Er wordt goede sier gemaakt met andermans content. Bovendien willen we met Newmonday.com een concept neerzetten, waarvan de vacatures slechts een onderdeel vormen. Met de zoekmachine van Carp worden de vacatures uit hun verband getrokken."
Of VNU naar de rechter zal stappen zal ook afhangen van de uitslag in het kort geding tussen PCM en Kranten.com. Die uitslag komt dinsdag.

Ook hier komen de opbrengsten uit webvertising ter sprake. Veenendaal: "Adverteerders komen toch ook bij ons om ons concept. En als bezoekers via onze homepage komen, is dat toch weer twee clicks in plaats van één." VNU gaat hier wel voorbij aan het feit dat Carp's zoekmachine eventueel meer pageviews voor Newmonday kan opleveren.

Het argument van PCM in de zaak tegen Kranten.com, dat de uitgever inkomsten verliest doordat lezers de homepage-advertenties niet zien, gaat in ieder geval niet op. Met advertentiebureau 24/7 is de afspraak gemaakt dat de advertenties roteren, en dus niet exclusief en alleen op de homepage getoond worden. Ook de gedeeplinkte pagina's genereren dezelfde advertenties. Overigens gaf PCM eerder al toe dat dit niet de grootste reden is om het kort geding aan te spannen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Wil

Ook VNU schijnt geen snars van internet te begrijpen. De Carp-site roept slechts de url's van de verschillende vacaturebanken direct aan. Dit is net zo'n grote onzin als Jaysar een prijsvergelijker te noemen. Dit zijn erg gekunstelde meta-zoekmachines, als je die term hier al voor zou mogen misbruiken.

steven

Het lijkt met al die rechtzaken een crimineel net, maar wat speelt er nu werkelijk? Zoals altijd gaat het ook hier weer om geld en macht,als er ergens wat valt te verdienen zijn er heel veel goede ideen maar als die verwezelijkt worden door een stel "snotapen" beter gezegd mensen die net iets sneller en slimmer zijn dan multinationals en machthebbers, dan is er een probleem.De macht verdwijnt, de onderdrukking verliest zijn kracht, het profijt daalt ziender-ogen. Dat kan niet dus de rechter komt er aan te pas maar door zo'n stomme stap verkrijgt de mens achter de pc op het net de beste links en sites waar hij/zij op zoek naar was of is. Of het nou om muziek gaat of om een krantenartikel,een programma of gewoon info.De gewone man /vrouw met pc en internet weet wel dat alles gratis te verkrijgen is, soms na veel zoeken en geklooi, maar als dat honderden guldens bespaart ben je gek als je het niet doet. Alle commotie is nu op providers en consumenten gericht, maar als je alle benodigdheden (branders,gratis internet,grote opslagcapaciteit) voor die zogenaamde illegale praktijken kunt kopen en gepromoot worden door fabrikant en heel belangrijk de overheid.Rijst er eigenlijk maar 1 vraag.Wie is er nu eigenlijk schuldig? De overheid lult maar wat in de ruimte want zelfs onze minister president Kok, kan nog niet eens met de computer omgaan, ach gut hij chat zo af en toe, wie zit er dan bij om de pc te bedienen? Zo kan ik het rijtje af gaan maar dat verveelt gauw. Kortom ik hoop dat die twee grote partijen elkaar gaan pesten met rechtzaken in plaats van een stel snotapen te veroordelen voor wat ze zelf aan het doen zijn. Ik hoop met recht dat de rechter meer verstand heeft dan een paar uit de kluiten gegroeide bedrijfs-advocaten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond