Deel dit artikel
-

Vodafone eerste met umts-toestellen in Nederland

Vodafone biedt vanaf vandaag ook umts op mobiele toestellen. De introductie volgt op de eerdere introducties van Vodafone live! umts in Spanje, Italie, Duitsland en Portugal. Een primeur is het dus niet, maar Vodafone loopt in Nederland wel voor op de concurrentie. KPN komt in juli waarschijnlijk met zijn eerste umts-product. Dat zal voor de zakelijke markt zijn.

Vodafone Nederland biedt vanaf vandaag de eerste umts-diensten via Vodafone live!, de consumentendienst van Vodafone. De introductie van Vodafone live! umts volgt op de komst in februari 2004 van de Vodafone Mobile Connect umts/gprs Datakaart voor zakelijke klanten. 

Vodafone Live 3G geeft klanten de mogelijkheid om de nieuwe umts-technologie uit te proberen en loopt vooruit op de uitgebreide introductie die gepland staat voor de komende herfst. Dan zal het aantal Vodafone live! umts toestellen uitgebreid worden en zullen ook nieuwe diensten worden geintroduceerd.

De introductie van vandaag volgt op de eerdere introducties van Vodafone live! umts in Spanje, Italie, Duitsland en Portugal. Daarmee heeft Nederland dus zeker geen primeur. Wel is het zo dat van de vijf aanbieders Vodafone de enige is die tot nu toe umts aanbiedt. Telfort gaf onlangs aan van zijn licenties af te willen en onduidelijk is nog wanneer KPN met zijn allereerste umts-product komt. Maar mededelingen daaromtrent volgen binnen 14 dagen, zo laat woordvoeder Bram Oudshoorn weten. Waarschijnlijk komt er voor de zakelijke markt vanaf juli een eerste umts-product van KPN.

Het nieuwe UMTS-toestel van Vodafone is met name gericht op de zogeheten early adopters: mensen die koste wat kost het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Met het toestel kunnen onder meer videogesprekken worden gevoerd, zijn de livebeelden van CNN te zien en kunnen ook videoberichten worden bestuurd. Verder zijn onder andere videoclips van Carl Cox, Natalie Imbruglia en van Justin Timberlake op het mobieltje te bekijken.

De toestellen en de nieuwe umts-dienst hebben nog geen landelijke dekking en zijn voorlopig alleen te krijgen in Vodafone-winkels in de Randstad, Groningen, Enschede, Den-Bosch Eindhoven en Maastricht. Het toestel, de Samsung Z105, kost 199 euro. “Daarmee is het toestel inderdaad nog steeds gesubsidieerd,” zo geeft Vodafone-woordvoerder Andre van der Elsen toe.

Wie nu een abonnement neemt op de nieuwe umts-dienst van Vodafone heeft tot 1oktober onbeperkt toegang tot video-telefonie en mag ook de beelden van CNN gratis oproepen. Verder moet er natuurlijk ook voor een abonnement betaald worden. Dat kost 35 euro per maand (240 belminuten) bij een overeenkomst voor twee jaar en er moet ook nog 10 euro betaald worden voor een databundel van 10 mb.  

“In oktober volgt een grootschaliger introductie die is gericht op het grote publiek en dan komen we ook met nieuwe toestellen en met nieuwe diensten,” aldus Van der Elsen. Wat de prijsstelling wordt van die nieuwe umts-diensten is Vodafone nu nog aan het bekijken, maar daarover moet in de komende maanden duidelijkheid komen.

“Maar reken er maar op dat we er alles aan zullen doen om het voor de consument zo laagdrempelig mogelijk te houden. We willen onszelf ook niet uit de markt prijzen,” zo zei een Vodafone-medewerker.

Deel dit bericht

5 Reacties

koos

wat gaat dat kosten voor de simpele consument?

Peter

Tot 1 oktober las ik op de site zijn een paar 'gadget' diensten gratis.

Mickel

Goeie vraag, Koos! Antwoord is mij ook niet duidelijk. Wat ik wel begrijp maar wat mij ook enigszins stoort, is dat het product nu gelanceerd wordt voor de zogenaamde "early adopters", die straks wellicht zullen klagen over de prijsstellingen. De huidige prijsstructuur van de 'normale' mobiele communicatie is al schrikbarend. Dan heb ik het nog niet gehad over WAP (wat mijns inziens geflopt is) en i-Mode (peperduur). Tenslotte vind ik het geen goede zaak dat de consument in deze hype wordt meegetrokken. Heeft er iemand de laatste tijd nog geprobeerd om een toestel te krijgen die uitsluitend mobiel kan telefoneren? Dus: geen polyfone ringtonen, geen i-mode, geen "Live!", geen etc… afijn, U begrijpt wat ik bedoel. Die toestellen zijn erg schaars.

Riko van Santen

The UMTS solution creates a bridge between the office network and the so called hotspots. On the road it is proving to be a successful means of staying in touch with your (e)mail and corporate networks. The only downside is the limited coverage (even in The Netherlands) and the relatively high costs.

Jean-Paul

Allereerst aan Koos: als je goed had gelezen, had je gezien dat ze bij Vodafone zelf ook nog niet weten wat het moet gaan kosten (dus is het vrij zinloos dergelijke vragen op internet te gaan stellen!).Ten tweede aan Mickel: het verband tussen een lancering voor early adopters en klachten over latere prijsstellingen door die groep is mij niet helemaal duidelijk. Ook begrijp ik niet wat je bedoelt met "de consument wordt meegetrokken in deze hype". Je wordt niet gedwongen om te UMTS-en! De dienst wordt simpelweg aangeboden en jij mag zelf beslissen of je er gebruik van wilt maken. En dat eeuwige gezeur over dat er geen telefoons meer zijn, waar je alleen maar simpelweg mee kan bellen: 5 minuutjes surfen naar enkele gsm-sites leert dat er nog voldoende "simpele" telefoontjes zijn, waarmee je niet veel meer kan dan bellen en sms-en. De meerderheid van de aangeboden telefoons echter is inderdaad wat "luxer". Dit komt door een economisch verschijnsel, genaamd vraag en aanbod. Het meerendeel van de mensen wil nl. WEL polyfone ringtones en camera's op z'n telefoon. Dat jij je daardoor bedreigd voelt, is mij een raadsel!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond