Deel dit artikel
-

Vodafone lanceert eerste UMTS-dienst

Vodafone begint op maandag 16 februari 2004 met het aanbieden van UMTS-diensten. Daarmee is Vodafone de eerste aanbieder van UMTS in Nederland.

Het eerste UMTS-product van Vodafone dat op de markt komt is een hoge snelheids-datakaart die bedoeld is voor een laptop. Met die datakaart kunnen snelheden van 384kbps gehaald kunnen worden. Dat is ongeveer tien keer zo snel als GPRS.

Dat de UMTS datakaart nu commercieel gelanceerd wordt, komt volgens Vodafone Nederland omdat een aantal proeven bij zakelijke klanten met goed gevolg zijn afgelegd.

De UMTS-dienst van Vodafone is met name beschikbaar in de randstad. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kan sowieso gebruik worden gemaakt van UMTS. Buiten de Randstad biedt Vodafone dekking in Groningen, Enschede, Den Bosch, Eindhoven en Maastricht.


Wanneer een gebruiker zich buiten het UMTS-dekkingsgebied van Vodafone bevindt, schakelt de datakaart automatisch over naar het GPRS-netwerk van Vodafone. Dat netwerk is landelijk dekkend.

Het UMTS-netwerk van Vodafone heeft tot nu een dekkingsgraad van 25 procent. Die dekking wordt in de komende jaren verder uitgebereid.

Deel dit bericht

1 Reactie

Matthijs Rosman

De lancering van Vodafone is dus alleen voor de zakelijke markt. Consumenten komen pas aan het einde van het jaar aan bod.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond