Deel dit artikel
-

‘Volume mobiel internet verzesvoudigt’

Het volume van mobiel dataverkeer via laptops en mobiele telefoons verzesvoudigt in de komende 5 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van netwerkfabrikant Cisco, die voorziet dat digitale video met p2p-verkeer de hoofdmoot van alle IP-verkeer zal zijn.

"Mobiel dataverkeer zal vanaf nu ieder jaar verdubbelen tot en met 2012. In sommige delen van de wereld zal mobiel internet een vervanging worden voor vast internet", aldus een rapport dat het Amerikaanse bedrijf eerder vandaag publiceerde.

Het zogenaamde Cisco Networking Index blikt terug en vooruit naar hoe het IP-verkeer zich afgelopen jaren ontwikkelde en de komende jaren zál ontwikkelen. Daarbij baseert het zich op ramingen van eigen onderzoekers, externe onderzoekers en klanten. Het doel deze periodieke rapportages is de markt te informeren over de omvang van de databehoefte en, natuurlijk, Cisco-apparatuur te slijten.

Het rapport dat vanochtend verscheen, staat hier en hier. Het meldt de top line-cijfers oftewel de meest progressieve ramingen.

Volgens Cisco genereren mobiele surfers, mailers en chatters maandelijks nu zo’n 65 petabyte. Eén petabyte is een miljoen gigabyte. In de jaren tot en met 2012 zal de mobiele dataconsumptie groeien tot 1.496 petabyte.

Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 125 procent, een verzesvoudiging ten opzichte van het huidige peil. De helft van die databehoefte komt op het conto van Europese en Amerikaanse internetgebruikers.

De totale capaciteitsbehoefte ligt in 2012 rond de 44.000 petabyte.

Verder blijkt uit het gedetailleerde onderzoeksverslag dat p2p-verkeer, zoals BitTorrent en Skype, en videostreaming fors zullen blijven groeien. Deze twee verkeersbronnen zullen het leeuwendeel van alle capaciteit opeisen, 58 procent van het door consumenten gegenereerde verkeer.

Bron foto: will (CC)

Deel dit bericht

1 Reacties

16again

Rapportcijfer rekenen??Verzesvoudigt in 5 jaar….Ieder jaar verdubbelen…5 jaar lang een verdubbeling is m.i. een ver32voudiging!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond