Deel dit artikel
-

W3C betwist toekenning Eolas-patent

Het World Wide Web Constortium (W3C), een invloedrijke belangengroep voor webstandaarden, zegt dat de toekenning van het Eolas-patent op plug-in technologie in strijd is geweest met andere patenten. W3C heeft het Amerikaanse patentenbureau om een nieuw onderzoek gevraagd.

In augustus werd Microsoft veroordeeld tot het betalen van een boete van 521 miljoen dollar vanwege het schenden van een patent van Eolas Technologies. Het Amerikaanse bedrijfje is een spin-off van de Universiteit van Californië en bezit een patent op het gebruik van plug-ins en applets binnen browsers. De schadevergoeding werd door de rechter toegekend aan zowel Eolas als de Universiteit van Californie.

De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor internet. Het gebruik van plug-ins en applets binnen browsers is zo wijdverspreid dat het patent het gehele web op zijn kop zou zetten. Partijen als Macromedia, Apple, Real en Adobe worden erdoor getroffen. Bedrijven zouden het gebruik van plug-ins moeten afstemmen op de rechten die Eolas aan zijn patent ('906-patent) ontleent. Microsoft zag zich al genoodzaakt om aanpassingen aan de browser bekend te maken, in afwachting van de uitspraak in het hoger beroep dat het inmiddels heeft aangetekend.

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft nu bij het Amerikaanse patentenbureau USPTO bewijs aangedragen dat het patent van Eolas niet toegekend had mogen worden. Voorzitter Tim Berners-Lee van W3c heeft tevens een brief geschreven naar James E. Rogan, directeur van USPTO, waarin hij aandringt op een nieuw onderzoek naar het patent.

Het patent van Eolas gaat uit van het oproepen van informatie via een plug-in of een applet in dezelfde pagina, volgens W3C had dit nooit gepatenteerd mogen worden omdat dit al eerder gepatenteerd is. Ook is de technologie die Eolas nu voor browsers gepatenteerd zegt te hebben al eerder toegepast in andere software. Berners-Lee wijst in zijn brief op een toepassing in het programma 'Write' dat onderdeel was van Windows 3.1 van Microsoft. Daarin was het mogelijk om met het programma 'Paint' afbeeldingen te integreren op eenzelfde manier als nu met plug-ins en applets gebeurt in browsers.

Berners-Lee zegt in zijn brief dat niet alleen de huidige ontwikkeling van websites aangepast moet worden. "Het '906-patent zorgt ook voor een permanente impact op de miljoenen webpagina's die historische waarde hebben, maar niet langer onderhouden worden. In veel gevallen bevatten deze pagina's niet-commerciële informatie of materiaal waaraan niet verdiend wordt, op die manier is er geen methode aanwezig om de kosten van de aanpassingen die volgens het '906-patent nodig zijn op enigerlei manier terug te verdienen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond