Deel dit artikel
-

Wall Street ziet voorzichtige terugkeer tech-IPO’s

De IPO-markt voor tech- en telecombedrijven lijkt in 2003 aan te trekken. Waar het hele vorige jaar een handvol van deze bedrijven naar de beurs ging, staan er alleen al voor deze maand vijf IPO's gepland. Analisten hopen dat dit een voorbode is van een reeks grotere beursgangen.

De voor deze maand geplande beursgangen van tech- en telecombedrijven zijn redelijk bescheiden. Van de vier tech-IPO's wordt alleen in het geval van Aecom Technology verwacht dat deze meer dan 100 miljoen dollar zal opbrengen, namelijk 150 miljoen dollar. De enige beoogde beursgang van een telco, wireless service-provider InPhonic , zal naar verwachting zo'n 90 miljoen dollar opleveren.

Optimisten wijzen er op dat de meest recente IPO, die van Seagate Technology afgelopen maand, de eerste grote tech-beurgang was in bijna twee jaar. Seagate wist hiermee 870 miljoen dollar op te halen. Vijf geplande tech- en telcobeursgangen in één maand is vanuit dat perspectief helemaal niet slecht. Ook zijn tech- en telco-aandelen bezig aan opvallend herstel: de Nasdaq Composite Index is sinds eind september twintig procent gestegen, de Dow Jones Technology Index 29 procent en de Dow Jones Telecommunications Index zelfs 35 procent.

Toch is er ook een keerzijde. De Seagate-deal viel, met een prijs van 11 dollar per aandeel, tegen en de koers van het bedrijf is sinds de IPO al weer 2,5 procent gedaald. Natuurlijk zijn de huidige vooruitzichten ook uiterst bescheiden tegenover 1999, toen een bull market 332 tech- en telco-bedrijven naar de beurs dreef, die volgens onderzoeksbureau Dealogic samen zo'n vijftig miljard dollar ophaalden. De koers van de Nasdaq ligt ook nog altijd 74 procent lager dan op zijn top begin 2000.

The Wall Street Journal merkt op dat de financiële wereld stiekem hoopt dat de vijf IPO's een voorbode zijn van iets veel groters. Wanneer de markt stabiel blijft en deze beursgangen succesvol verlopen, durft een aantal grotere tech- en telco-partijen mogelijk ook de stap aan.

Zo flirt Google al een tijd met een beursgang van een deel van het succesvolle bedrijf (mogelijke opbrengst 100 tot 400 miljoen dollar), stelde Verizon Wireless zijn IPO (goed voor mogelijk vijf miljard dollar) al twee keer uit wegens de kwakkelende markt en durft ook Cingular Wireless de gang van de beurs maar niet te maken. Als zulke partijen wel voor een IPO kiezen, zouden ook grote mediabedrijven en telco's hen kunnen volgen en het hele bedrijf of delen ervan naar de beurs brengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond