Deel dit artikel
-

Warner klaagt acteur aan vanwege piraterij

Filmstudio Warner Brothers heeft een acteur aangeklaagd, tevens lid van de Oscar-jury, die het verdenkt van betrokkenheid bij het verspreiden van films via internet.

Ook Sony Pictures is een soortgelijke rechtszaak gestart, zo melden Amerikaanse media. Van de tien aangeklaagden zijn de namen niet bekendgemaakt, met uitzondering van verdachte Carmine Caridi, die een rol had in twee delen van The Godfather, acteerde in NYPD Blue en ook nog actief was in de serie Kojak. Als lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscar's uitreikt, kreeg Caridi kreeg de films 'The Last Samurai' en 'Mystic River' ter beoordeling opgestuurd. Via de acteur belandden de films echter bij een derde, een electriciën die er digitale kopieën van maakte en deze op internet plaatste, aldus de aanklacht van Warner Brothers.

Tachtig procent van de illegale filmkopieën op internet is te herleiden tot Hollywood zelf, zo constateerde ATT Labs vorig jaar . Het wees toen als een van de hoofdschuldigen al de Oscar-jury aan. De juryleden springen vaak onvoorzichtig om met de films, die vaak nog op video en dvd moeten verschijnen. Ook filmstudio's blijken niet op een videoband meer of minder te kijken bij het beïnvloeden van zoveel mogelijk juryleden, met als gevolg dat er gemakkelijk een film in 'verkeerde' handen kan vallen. Eind vorig jaar opperde de organisatie van de Oscar-uitreiking al dat het beter was om de juryleden naar de bioscoop te sturen.

Volgens Amerikaanse media vond de FBI bij de electriciën die ook aangeklaagd is dvd-kopieën van elf recente films, waaronder Oscar-kanshebbers als 'Master and Commander: The far side of the world'. Caridi heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak. De electriciën zou gezegd hebben dat het ging om kopieën bestemd voor familieleden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond