Deel dit artikel
-

Webwinkels willen bodemprocedure tegen Nintendo

Zeven Nederlandse webwinkels zijn een procedure gestart tegen het Japanse bedrijf Nintendo om zogenoemde flashcards en modchips te blijven verkopen. Nintendo heeft de winkels verzocht om de verkoop te staken.

Flashcards en modchips stellen consumenten in staat hun Nintendo spelcomputers om te bouwen tot multimediaspelers, waarmee ook films kunnen worden bekeken en muziek kan worden beluisterd, net als Sony’s Playstation. In Nederland werden deze chips verkocht door onder meer de hulpConsole Service, Eppo’s Ombouwservice, Gigavoordelig, GSM-dokter, Hamtronics, Import Shop Noord Nederland en Snip Webwinkels.

Nintendo wil dat er alleen spelletjes van Nintendo mee worden gespeeld. Die spelletjes worden regionaal gecodeerd zodat in Amerika of Japan gekochte spellen daarop niet kunnen worden gespeeld. Om dat doel te bereiken heeft Nintendo een technische kunstgreep toegepast om haar spelcomputers.

Met de flashcards en modchips kunnen consumenten de technische kunstgreep van Nintendo evenwel ongedaan maken. De spelcomputers kunnen dan ook worden gebruikt om zelfgemaakte ‘homebrew games’ af te spelen, films te bekijken, muziek te beluisteren en foto’s te bewaren. Van de spelcomputer kan zelfs een PDA worden gemaakt met een agenda-, calculator- en wekkerfunctie. Verder kunnen originele spellen uit een andere regio worden gespeeld en kunnen door de wetgever toegestane reserve-kopieën worden gemaakt.

Nintendo heeft, samen met 54 andere bedrijven, gisteren toevallig een vijftal Japanse winkels aangeklaagd voor hetzelfde ‘vergrijp’. Daarbij gaat het om het gebruik van de R4-flashkaart. Deze hardware maakt het mogelijk om illegaal gedownloade spellen op een Nintendo DS te spelen. Nintendo beroept zich op de Japanese Unfair Competition Prevention Act.

"De Nederlandse zaak staat los van de Japanse," zegt Cyril van der Net van SOLV Advocaten, die de aangeschreven webwinkels vertegenwoordigt. "De webwinkels zijn niet allemaal tegelijk door Nintendo benaderd, maar hebben hun krachten gebundeld voor een bodemprocedure. Ze vinden dat de innovatie gefrustreerd wordt."

Volgens Van der Net is het aanbieden van flashcards en modchips gewoon toegestaan. Dat consumenten daarmee ook eventueel illegaal vervaardigde kopieën van originele computerspellen van Nintendo kunnen spelen, zoals Nintendo beweert, doet daaraan niet af. De wet verbiedt alleen die middelen die uitsluitend bedoeld zijn om auteursrechtinbreuken te faciliteren. Daarvan is hier geen sprake, zegt Van der Net. 

"We hebben het geluk dat een Britse rechter onlangs in hoger beroep heeft geoordeeld dat modchips legaal zijn," zegt Van der Net. "Nintendo beroept zich, net als de Britse rechter, op de Europese wetgeving." De webwinkels hebben de verkoop overigens wel stilgelegd in afwachting op de uitspraak.

Nintendo moet op 13 augustus voor het eerst voor de rechtbank Utrecht verschijnen. Het bedrijf wil niet inhoudelijk reageren, behalve "dat we de rechtszaak met vertrouwen tegemoet zien."

Deel dit bericht

6 Reacties

SJaak

In Engeland en Australie zijn de flashkaarten legaal bevonden!

Stef

En in Nederland?is er al meer bekend over de rechtzaak?

Dam

Is er al iets bekend van de nederlandse rechtzaak tegen Nintendo ?

marc

wanneer volgt de uitspraak

Stefie

Inmiddels al wat meer nieuws over eventuele uitspraak?

Johnny

Al iets bekend ??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond