Deel dit artikel
-

‘Wetten beschermen beperkt tegen prijsdiscriminatie door algoritmes’

Webwinkels kunnen met algoritmes prijzen aanbieden die voor de ene consument hoger liggen dan voor de ander. Europese wetten bieden slechts beperkte bescherming tegen degelijke prijsdifferentiaties, schrijft Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en Privaatrecht aan de Radboud Universiteit, in een publicatie die binnenkort verschijnt in European Business Law Review.

Webwinkels als bol.com en Amazon gebruiken vele algoritmes om consumenten sneller tot een koop te verleiden. Aanbevolen producten op basis van eerdere aankopen en knipperende waarschuwingen als de voorraad op is komen de gemiddelde gebruiker vermoedelijk bekend voor.

Bedrijven die algoritmes gebruiken hebben vaak geen discriminerende intenties, maar het gebruik van algoritmes kan ook per ongeluk tot discriminatie leiden. Zo bleek een Amerikaans bijlesinstituut hogere prijzen te rekenen voor bepaalde postcodes. In die wijken woonden vooral mensen met een Aziatische achtergrond, die meer moesten betalen voor bijlessen. Het prijsverschil per cursus kon oplopen tot 1800 dollar.

Prijsdifferentiatie is in principe toegestaan. De wet in Europa geeft een grote rol aan contractvrijheid, die onder andere bepaalt dat verkopers zelf de verkoopprijs mogen vaststellen. Maar als prijsdifferentiatie leidt tot discriminatie op grond van bijvoorbeeld etniciteit, dan wordt non-discriminatierecht relevant.

Europese non-discriminatieregels bieden bescherming tegen verschillende vormen van discriminatie, waaronder discriminatie op basis van etniciteit en gender. Ook indirecte discriminatie is verboden. Kort gezegd is sprake van indirecte discriminatie als een handeling op het eerste gezicht neutraal is, maar toch leidt tot discriminatie van mensen met een bepaalde etniciteit (of een andere beschermde eigenschap).

Hoewel er voor nu niet of nauwelijks sprake lijkt van webwinkels die algoritmes inzetten om verschillende prijzen aan verschillende consumenten te bieden, is er volgens de hoogleraar een aanzienlijke kans dat dat in de toekomst verandert. Minister Sander Dekker liet mede daarom in juni in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er binnen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid wordt onderzocht hoe discriminatie bij het aanbiedingen van goederen en diensten voorkomen kan worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond