Deel dit artikel
-

Wifi-bedrijf Fon.com toegestaan op Amerikaans kabelnet

Het Spaanse wifi-bedrijf Fon.com sluit een samenwerkingsverband met het grote Amerikaanse kabelbedrijf Time Warner Cable. Kabelklanten krijgen toestemming om hun signaal met de buitenwereld te delen, met andere Fon-gebruikers. Time Warner krijgt een deel van de omzet die Fon genereert uit betaalde toegangspassen. In België staat Fon op het punt een samenwerking aan te kondigen met een ISP.

Fon.com staat op het punt zijn Amerikaanse klantenbestand aanzienlijk uit te breiden. Althans, belemmeringen daartoe zijn opgeheven nu het bedrijf een formeel samenwerkingsverband heeft met Time Warner Cable. De komende maanden moet blijken of het kabelbedrijf ook de gesubsidieerde draadloosmodems van Fon gaat verkopen. De onderhandelingen daarover lopen nog.

Providers aarzelen

Veel internetproviders verzetten zich tegen het type diensten dat Fon levert. Het bedrijf verkoopt gemodificeerde wifi-modems. Vervolgens vraagt het zijn geregistreerde gebruikers om hun internetsignaal draadloos te delen. Andere Fon-gebruikers kunnen zodoende elders in de wereld gratis het internetsignaal van hun Fon-collega gebruiken. Echter, in de algemene gebruiksvoorwaarden van veel ISP's staat dat klanten hun signaal niet mogen delen met derden. Dat zou hen immers van omzet kunnen beroven.

Fon stelt echter, dat het gedeelde signaal enkel te gebruiken is door internetklanten die ook zélf een Fon-modem hebben en hun signaal delen. In beide gevallen gaat het, stelt Fon, dus om klanten die reeds voor internettoegang betalen. Er treedt geen klantverlies op. Het Spaanse wifi-bedrijf biedt de eigenaren van zijn speciale modems ook de gelegenheid om een vergoeding te vragen aan derden voor gastgebruik. Het tarief is bepaald op 3 euro/dollar per dag. De hotspots zijn ook te gebruiken door internetters zonder Fon-registratie. Zij betalen echter altijd de dagvergoeding van 3 euro per dag. Díe omzet gaat Fon delen met Time Warner Cable.

Time Warner Cable is actief in 33 Amerikaanse staten, heeft 13,4 miljoen kabelabonnees van wie er 6,6 miljoen breedbandinternet afnemen. Fon sloot met andere ISP's in het verleden contracten waarbij de provider wederverkoper wordt van de Spaanse modems. Het is niet duidelijk of dat ook hier het geval is.

Overeenkomst met Belgische provider

Fon heeft in Amerika 60.000 actieve hotspots. Anders dan de vele zakelijke commerciële wifi-toegangspunten bevinden deze 'inbelplekken' zich zelden in woonwijken buiten het centrum.

Jan-Karel Kleijn, die in de Benelux Fon vertegenwoordigt, zegt: "Dertig procent van de veelverdienende Fon-exploitanten wonen in een binnenstad vlakbij een Starbucks koffiehuis. Starbucks heeft wifi van T-Mobile", waarvan de prijs op 10 dollar per dag ligt. "Dus met gerichte acties proberen we rondom dat soort drukke lokaties nieuwe Fon-exploitanten te vinden."

Nederland kent volgens Kleijn 6.700 geregistreerde Fon-gebruikers, van wie er een kleine 50 procent ook een Fon-modem hebben. Niet allemaal hebben ze dat modem ook geactiveerd. Via e-mail probeert het bedrijf hen daartoe alsnog aan te zetten. Hoeveel Nederlanders hun wifi-kastje ongeregistreerd onderdak geven is niet bekend.

Fon staat op het punt om, volgende week, een samenwerkingsverband bekend te maken met een Belgische internetprovider. Kleijn wil niet ingaan op de naam van de provider, noch op de aard van de samenwerking.

De gesprekken met Xs4all en Speedlinq lopen volgens Kleijn nog steeds. Andere providers hebben aangegeven vooralsnog geen interesse te hebben in Fons diensten. Ook van hen wil Kleijn de namen niet noemen. Het wifi-bedrijf sloot eerder dit jaar een distributieovereenkomst met Debitel.

'British Telecom nieuwe aandeelhouder'

In maart 2007 kreeg Fon zijn derde externe kapitaalinjectie. Dat heeft de oprichter van het bedrijf onlangs bevestigd. Het gaat om 10 miljoen euro. Naar verluidt is British Telecom de nieuwe aandeelhouder. In eerdere instanties haalde Fon financiering op bij onder meer Skype, Google en Amerikaanse en Japanse investeringsmaatschappijen.

Het Spaanse bedrijf geeft maandelijks 600.000 euro uit om het bedrijf draaiende te houden en te investeren in vernieuwing. Zo blijkt uit deze video-opname (vanaf 15:00 minuten). Met 28 miljoen euro aan extern kapitaal kan het bedrijf het minstens vier jaar uithouden, gerekend vanaf de oprichting in februari 2006.

Lappendeken met wifi

Eerder deze maand maakte het Engelse wifi-bedrijf The Cloud bekend zijn Nederlandse activiteiten uit te willen breiden. Tijdens het Hotspot Event bleek, dat The Cloud een Amsterdams wifi-bedrijf heeft overgenomen en zijn oog heeft laten vallen op drie andere, niet bij name genoemde, Nederlandse gemeentes.

Los van deze ontwikkelingen vinden ook in Zeeland en de stad Groningen, bijvoorbeeld, voorbereidingen plaats om stedelijke dekkende wifi-netwerken aan te leggen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Karel Kleijn

Hi Erwin, Een kleine nuance, FON Nederland kent inderdaad op dit moment zo'n 6700 Nederlandse Foneros & Foneras (leden) en ieder hen heeft een router van ons (la Fonera) of onze firmware op een Fon compatible router geinstalleerd. Niet iedereen heeft 'm (altijd) aanstaan, dat proberen we via follow-up mailtjes wel te bewerkstelligen.. immers FON is een barter deal voor onze gebruikers: deel je wifi acces thuis met andere Foneros en krijg daarvoor wereldwijde gratis wifi acces terug (check de google maps of fon.com voor locaties). Wij gaan er daarom in de toekomst ook scherper op letten dat iedereen zijn of haar router aan laat staan onder 't al oude motto: samen eerlijk delen. Wbt de ISP's : er zijn veel meer partijen geinteresseerd in FON in Nederland! Slechts een enkeling heeft te kennen gegeven echt niet geinteresseerd te zijn…. We praten met iedereen. Wil je men een gratis router? ( de gratis acties zijn gestopt inmiddels) Check dan de actie met Computertotaal! http://www.computertotaal.nl/web/show/id=815426

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond