Deel dit artikel
-

Wikipedia gaat geld verdienen aan reclame

Wikimedia, de non-profit organisatie achter Wikipedia, gaat een samenwerking aan met Orange. De advertentie-inkomsten die hieruit voortvloeien bij het telecombedrijf, worden netjes gedeeld met Wikipedia.

De Wikimedia Foundation houdt onder meer het advertentieloze Wikipedia in de lucht. De online encyclopedie, normaal wars van elke vorm van commerciële uitingen, bedruipt zichzelf met giften van de internetgemeenschap.

De samenwerking met Orange betekent dat het Franse telecombedrijf op zijn mobiele en webportaal speciale Wikipedia-channels mag aanmaken. Daarnaast wordt de aanwezige content op deze portalen verrijkt met relevante Wiki-lemma’s.

Marketing

De partnership omhelst ook dat Orange gerichte marketing mag voeren naast en om de Wiki-content op de branded channels. De opbrengst hieruit wordt gedeeld met Wikimedia.  

Op termijn zullen beide partijen zich richten op de ontwikkeling van mobiele widgets, die de content van Wikipedia naar de mobiel brengen. Wikimedia lanceerde onlangs nog de mobiele site van de online encyclopedie. De samenwerking met Orange geeft de organisatie de kans om zich nu verder te ontwikkelen voor de mobiele markt. Wiki-applicaties, bijvoorbeeld voor de iPhone, zijn al wel beschikbaar, maar niet gemaakt door Wikimedia zelf.

Europa 

De content wordt in eerste instantie getoond op de portals van Orange in Frankrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In de loop van de tijd wordt dit uitgerold in de andere Europese landen waar de telecomorganisatie actief is. Orange en T-Mobile zijn in Nederland samen gegaan. De huidige organisatie is losgekoppeld van de internationale tak.

Oprichter Jimmy Wales vroeg vorig jaar nog in een persoonlijke omroep om donaties. Deze was succesvol, binnen acht dagen werd in 2008 twee miljoen dollar aan giften gestort door 50.000 gulle gevers. In het afgelopen jaar gaven in totaal 125 duizend mensen gezamenlijk meer dan 6 miljoen dollar aan Wikimedia.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond