Deel dit artikel
-

Winstdaling voor Apple, hogere omzet

Apple heeft in het eind juni afgesloten kwartaal de nettowinst met 40 procent zien dalen. De omzet nam wel toe, van 1,4 naar 1,5 miljard dollar. Computers leveren minder op, met name de marge op de iBook erodeert, de verkoop van randapparatuur doet de omzet echter stijgen.

De koers van Apple steeg na het bekendmaken van de resultaten nabeurs met 26 dollarcent, tot een bedrag van 20,25 dollar per aandeel. De resultaten waren in lijn met verwachtingen van analisten. Analisten hadden verwacht dat Apple een nettowinst zou behalen van 3 dollarcent per aandeel, op een omzet van 1,48 miljard dollar, aldus Reuters Research.

Apple behaalde in het kwartaal eindigend op 30 juni een nettowinst van 19 miljoen dollar (5 dollarcent per aandeel), in dezelfde periode vorig jaar lag dit nog op 32 miljoen dollar (9 dollarcent). Gelijktijdig steeg echter de omzet, van 1,4 naar 1,5 miljard dollar.

Apple verkocht in het zojuist afgesloten kwartaal 771 duizend computers, 60 duizend meer dan in het voorgaande kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar liep de verkoop echter terug, toen gingen er nog 808 duizend Macintosh computers over de toonbank. Dat de stijging maar tot een geringe omzetstijging leidt komt door de dalende prijs van computers, met name de iBook. Die is in een jaar tijd van gemiddeld 1284 dollar naar een prijsniveau van 1031 dollar gezakt.

De sterkste omzetstijging behaalt Apple met randapparatuur, waaronder de iPod. In vergelijking met vorig jaar steeg de omzet daar met 93 procent tot 285 miljoen dollar. De omzet aan software steeg met 37 procent tot 166 miljoen dollar in vergelijking met vorig jaar.

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple "een toename" in omzet en "een lichte toename" in winst.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond